Tunisia anulează interdicția adresată femeilor musulmane, de a nu se căsători decât cu bărbați de aceeași religie

Tunisia anulează interdicția adresată femeilor musulmane, de a nu se căsători decât cu bărbați de aceeași religie

Tunisia a anulat o interdicție veche de zeci de ani, adresată femeilor musulmane. Acestea nu aveau voie să se căsătorească decât cu bărbați musulmani. Schimbarea are loc pe fondul încercării președintelui de a asigura drepturi egale pentru populația de sex feminin.

 

"Felicităm femeile din Tunisia pentru consacrarea dreptului de a-și alege soțul în mod liber", a scris joi purtătoarea de cuvânt a președinției, Saida Garrach, pe Facebook.

Anunțul survine la o lună după ce președintele Beji Caid Essebsi a cerut guvernului să anuleze interdicția din 1973, argumentând că practica existentă încalcă constituția Tunisiei, adoptată în 2014, ca urmare a primăverii arabe.

Acesta a înființat o comisie, condusă de o femeie avocat și de activiști pentru drepturile omului, cu scopul de a revizui legislația în vigoare.

Până în prezent, orice bărbat nemusulman care voia să se căsătorească cu o femeie tunisiană de confesiune musulmană trebuia să se convertească la islam și să prezinte un certificat de convertire ca dovadă în acest sens, în timp ce oricărui bărbat tunisian musulman i se permitea să se căsătorească cu orice femeie nemusulmană.

Grupurile pentru drepturile omului din țara nord-africană au realizat o mare campanie pentru eliminarea acestei interdicții, declarând că subminează dreptul fundamental al oricărui om de a-și alege partenerul de viață.

Tunisia este considerată a fi cu mult înaintea majorității țărilor arabe în ceea ce privește drepturile femeilor, însă există discriminare, în continuare, în special cu privire la moștenire.

Fiicele au dreptul la doar jumătate din moștenirea dată fiilor.

Principalii clerici musulmani consideră aproape unanim că regulile cu privire la moștenire sunt descrise în cartea sfântă a Coranului, la fel ca și normele cu privire la căsătorie, fiind astfel incontestabile, potrivit legii islamice.

Imamii și teologii de frunte ai țării au dat o declarație în care denunță propunerile președintelui ca fiind o "încălcare flagrantă a preceptelor" Islamului.

Unii sunt îngrijorați că astfel de schimbări ar putea provoca furie într-o țară care a trecut deja prin mai multe atacuri teroriste soldate cu morți.

Primul președinte al Tunisiei independente, Habib Bourguiba, a aprobat un cod social de referință, în 1956, care a devenit standard în regiune, interzicând poligamia și acordând noi drepturi femeilor, lucru nemaiauzit în lumea arabă, până atunci. Dar nici măcar el nu a îndrăznit să ceară drepturi egale de moștenire.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News