Aveți grijă când apăsați butonul unei sonerii. Am să vă explic mai încolo de ce. Peter Cheyney este un maestru al literaturii polițiste. Cea mai cunoscută realizare a sa, „Ce le pasă damelor!”, a propus cititorilor un detectiv pe care nu-l poți uita – extrem de simpaticul Lemmy Caution.
Amuzant, deșucheat în exprimare, cu mare succes la femei și un băutor încercat, el își îndeplinește misiunile ca și cum s-ar afla pe o scenă unde joacă diverse roluri, pentru a face pe placul asistenței, dar și pentru a se distra el însuși.
Mister Callaghan din romanul care-i poartă numele e din aceeași stirpe. Are umor, se aventurează cu nonșalanță în acțiuni complicate, pare ușor de păcălit, dar de fapt mintea îi funcționează la turație maximă, astfel încât rezolvă un caz deosebit de încâlcit. De aceea, fără pic de modestie, ca și Hercule Poirot, se socotește genial, un Einstein în materie de criminalistică.
În această carte, Peter Cheyney pune în calea eroului său numeroase obstacole, de parcă ar dori să-i testeze capacitatea de anchetator. Îl poartă prin hățișurile unei afaceri imobiliare, îl confruntă cu escroci și ucigași, îi aduce în preajmă femei fatale cu un comportament derutant. Nu lipsesc consumatorii de droguri și, evident, furnizorii de marijuana. La un moment dat, protagonistul pare a fi prins într-o plasă de minciuni țesută în jurul lui cu multă abilitate de către cineva care conduce jocul din umbră cu o dexteritate diabolică.
Ingeniozitatea asasinului nare egal. Avem de-a face cu un adevărat expert în crimă. Cei care-i cad victime par să fi murit din pricina unor atacuri de cord. În realitate, toți au apăsat butoanele unor sonerii în care erau ascunse ace înmuiate într-o otravă imposibil de depistat la autopsie.
Proza lui Cheyney nu e împodobită cu zorzoane stilistice. Autorul își prezintă direct personajele, nu se preocupă să le prezinte tribulațiile, preferă dialogurile scurte și savuroase, și descrie cu zgârcenie ambianțele unde se desfășoară acțiunea. Acesteia, însă, îi acordă atenția maximă.
Cu siguranță, după ce veți citi „Mister Callaghan”, o să fiți mai precauți atunci când veți suna la ușa cuiva.