Ungaria trece la REMILITARIZARE! Poliția încearcă să RECUTEZE cât mai mulți tineri

Ungaria trece la REMILITARIZARE! Poliția  încearcă să RECUTEZE cât mai mulți tineri

Unii ar spune că acestă decizie ar aduce aminte de anii dictaturii comuniste din ţările ex-comuniste, iar alte voci spun că societatea maghiară s-a îndepărtat prea tare de la conceptul corect al moralităţii şi că nu ar strica să se revină la conduita militară care pesupune în primul rând disciplina.

Viktor Orban doreşte să se revină la educația militară obligatorie în școlile din Ungaria, în baza unei decizii guvernamentale. Dar, reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, pedagogi și politologi s-au arătat șocați, în presa din Ungaria, de intenția de "militarizare a școlilor".

În dialog la DW, János Szüdi, de la Sindicatul pedagogilor (PSZ), reproșează guvernului ungar că revine la cele mai nefaste tradiții ale politicii educaționale comuniste.

"Am învățat în trecut să tragem cu arma și să lansăm grenade. Aceasta a fost și rămâne o greșeală", explică Szüdi. "Exact ca atunci, statul vrea și acum să stabilească tot mai multe obiective în învățământ. Mai întâi au fost programele de educație etic-morală, iar acum cele de educație militar-patriotică. Oricum guvernul vrea să educe întreaga țară potrivit concepțiilor sale."

Remilitarizarea Ungariei: Péter Krekó, politolog și director al institutului liberal de studii politice din Budapesta, "Political Capital", atrage atenția că programul educațional urmărește două obiective: "Pe de o parte e vorba de o remilitarizare explicită a Ungariei, după desființarea serviciului militar obligatoriu în 2004. Pe de alta, guvernul a lăsat în repetate rânduri a se înțelege că viziunile patriotice sunt, în educație, cel puțin la fel de importante ca transmiterea de cunoștințe. De aceea, sistemul de educație ungar a devenit în prezent în mod periculos o platformă a îndoctrinării ideologice."

Loc de tragere în curtea școli: Deja cu câteva luni în urmă, guvernul de la Budapesta a discutat pe tema introducerii exercițiilor de tragere în programa școlară și a organizării de locuri speciale în acest scop pe terenul școlii. Cursuri de educație militară neobligatorii există în școli deja din 2005. După victoria lui Orban și a partidului său, Fidesz, în primăvara anului 2010, acest program a fost substanțial extins.

Poliția din Ungaria încearcă să recruteze cât mai mulți tineri pentru o unitate de grăniceri înființată anul trecut, care să apere frontiera de sud a țării de refugiați ilegali.

Totuși, interesul față de acest cult al patriotismului și militarismului e destul de scăzut în rândul tinerilor. În ciuda reclamei de proporții, nici Poliția și nici Ministerul Apărării nu dispun de destui recruți pentru unitatea specială de grăniceri și Garda Națională, titrează DW.