Secretele chitaristului care a câștigat aurul la Olimpiada Internațională de Fizică din Indonezia
- Andreea Gheorghi ță
- 27 iulie 2017, 00:00
Radu Andrei este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, iar la numai 17 ani face cinste României la concursurile internaționale. Ultima oară s-a întâmplat zilele trecute, la Olimpiada de Fizică.
Participarea la olimpiade și concursuri nu este un lucru străin pentru Radu. În anii 2014 și 2016, acesta a câștigat medaliile de argint și aur la Olimpiadele de Astronomie din Kârgâzstan și Bulgaria. De asemenea, tot în anul 2016, a mai adăugat în palmaresul său și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din India.
Zilele acestea, însă, Radu a dat lovitura în Indonezia, unde a cucerit aurul la Fizică. Olimpiada s-a desfășurat în două etape: partea teoretică și partea experimentală. Elevul brăilean consideră că subiectele teoretice au avut un grad de dificultate crescut, dar asta a avut și un efect pozitiv asupra lui: l-a forțat să își pună imaginația „la treabă”, găsind astfel noi metode de rezolvare.
El mărturisește, de asemenea, că partea experimentală a fost și mai complicată, deoarece România nu dispune de o infrastructură la fel de performantă ca alte țări ale lumii, însă a trecut cu brio și de acest mic impas. Tânărul s-a pregătit atât în laboratoarele de la Brăila, cât și în cele de la București.
Predă gratis noțiuni de fizică și astronomie
Radu e pe cât de isteț, pe atât de sincer: „Când fac ceea ce îmi place, nu o văd ca pe un sacrificiu. În Indonezia, oamenii au fost foarte ospitalieri, de fiecare dată când aveam o problemă, le spuneam și totul se rezolva. Țara este deosebită, am vizitat temple și sate tradiționale, iar organizarea a fost eficientă”.
În timpul liber, tânărul practică activități de voluntariat în domeniul fizicii și astronomiei. Mai exact, predă la Palatul Copiilor, dar și în taberele specializate. Încearcă să vină cu aplicații practice și metode noi de predare, fiind un profesor mai apropiat de vârsta copiilor. Satisfacția lui cea mai mare este atunci când copiii spun că au învățat ceva util de la el și că le-a plăcut.
De asemenea, Radu ne-a mai dezvăluit că reușește să îmbine cu succes activitatea școlară cu distracțiile: în timpul liber cântă la chitara clasică, electrică și acustică! Și asta încă din clasa a VII-a! Radu are și o trupă, formată dintr-un alt coleg de clasă - chitarist - și doi colegi de liceu, la bass și la clape. Tânărul spune că nu sunt în formație completă, că le mai trebuie un toboșar, pe care speră să îl găsească în curând. Printre realizările sale se numără și activitatea la una dintre revistele liceului. Radu nu s-a hotărât încă dacă va pleca în străinătate sau va rămâne în țară, dar cu siguranță domeniul pe care-l va îmbrățișa în viitor va fi ori Fizică, ori Astrofizică.
Inițiat de părinți
„Părinții mei sunt ingineri, iar când eram mic îmi explicau diverse fenomene și îmi arătau experimente. Ei mereu îmi răspundeau la orice curiozitate”, ni s-a onfesat Radu. Adolescentul ne-a mai povestit că tatăl său, priceput la mecanică, îi formase o intuiție despre cum așezi un corp ca să stea în echilibru, de exemplu. Acesta mai obișnuia să îi explice și despre rezistenta materialelor: unde sunt cele mai sensibile puncte, unde se rupe un anumit obiect prima dată daca îl forțezi prea tare și multe alte lucruri practice, ceea ce sporeau dorința tânărului de a afla cât mai multe despre acest domeniu. De fiecare dată când tatăl său construia sau repara câte un obiect, el îl observa și, când nu era nimic periculos, chiar îl ajuta.
Impresionat de Templul Borobudur
Radu a rămas cu amintiri frumoase din Indonezia, țara unde a cucerit aurul la Fizică. Templul Borobudur este una dintre ele: „Cred că e cel mai mare templu budist. Oferă priveliști uimitoare atunci când te afli în vârful lui. Este o constructie impunătoare. Modul în care a fost construit e foarte interesant, n-au folosit ciment sau mortar”. În cadrul programului, elevii olimpici au avut organizate și două activități inedite: plantarea orezului și pictarea batik-ului (n.r. - un material foarte popular in Indonezia , din care se fac articole de îmbrăcăminte).