Furtuna a făcut prăpăd în 11 judeţe. Zeci de localităţi au fost afectate.
- Andreea Gheorghi ță
- 25 iulie 2017, 16:43
Furtuna care s-a abătut asupra României de luni şi până marţi de dimineaţă a făcut prăpăd în 11 judeţe.Au fost afectate 26 de localităţi, iar 42 de arbori au fost înlăturaţi de către pompieri, de pe carosabil sau autoturisme.Pompierii au acţionat de urgenţă în 11 judeţe ce au fost afectate de starea critică a vremii.
Furtuna a afectat 26 localități din 11 județe — Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomița, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și în București.
,,În cursul zilei de ieri şi pe timpul nopţii, la nivel naţional au fost emise 91 atenţionări şi avertizări imediate Cod galben şi Cod portocaliu de ploi, intensificări ale vântului, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni”, a transmis, marti, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Efectele furtunii au fost, fără îndoială, devastatoare.Pompierii au evacuat apa din şapte imobile, şase anexe, 13 curţi şi şase subsoluri.Vântul puternic a afectat acoperişurile a patru locuinţe.
Circulaţia rutieră de pe DN 1 în zona localității Sinaia și pe DJ 203K în zona localității buzoiene Lopătari a fost afectată de ploi violente, iar echipele specializate au intervenit imediat pentru rezolvarea situației.
"Având în vedere că și în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase în mare parte a ţării, recomandăm cetăţenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică", declară IGSU.
Pentru a preveni posibilele daune produse de vântul puternic, se recomandă parcarea autoturismelor la o distanță considerabilă față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Pompierii militari rămân în alertă, iar în centrele operaţionale ale unităţilor subordonate IGSU este monitorizată permanent starea vremii, pentru a recepţiona orice posibil pericol pentru comunităţi.