Investitorii din turism amenință: Dacă nu primesc plajele, pleacă de pe litoral.
- Feri Predescu
- 24 iulie 2017, 00:00
Patronatele din turism spun că s-au săturat să investească zeci de milioane de euro în unitățile hoteliere de pe litoral, oferind condiții de cazare la 4 și 5 stele, fără ca în pachetul de servicii turistice să poată include, gratuit, și facilitățile de pe plaje. Întinderile de nisip, care aparțin statului, sunt închiriate unor fi rme care nu au nicio legătură cu turismul dar ajung, fără vreun efort, să facă din plaje o afacere de milioane
Până și premierul Mihai Tudose admite că modul în care statul închiriază plajele este „o tâmpenie”, ca să nu mai vorbim de șeful lui, Liviu Dragnea, care confirmă și el „această anomalie”. Cei doi „grei” au primit reproșuri pe tema plajelor la întâlnirea cu patronatele din turismul de pe litoral. Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, le-a spus, verde în față, musafirilor politici invitați la inaugurarea celui mai luxos hotel al său, construit cu 7 milioane de euro, că plaja din față, 8.000 mp, este închiriată de Apele Române unei firme care nu are legături cu turismul. Impozantul complex Phoenicia al lui Mohammad Murad are 2.500 de locuri de cazare la Năvodari, iar Nicolae Bucovală, vicepreședintele FPTR, are și el la Complexul Steaua de Mare din Eforie peste 2.000 de turiști. Niciunul dintre ei nu a obținut plaja, la licitații, fiind nevoiți să facă înțelegeri cu chiriașii câștigători, compromisuri în urma cărora turiștii să nu aibă de suferit.
Plajele trebuie administrate de hotelieri
Turiștii nu știu ce bătălii se duc înaintea sezonului estival pe litoral. Ei plă- tesc să vină la mare, în primul rând, pentru plajă, dorind, evident, servicii de calitate. Turistul vrea la hotelul de 4 sau 5 stele știind că primește servicii complete, inclusiv pe plajă. „Dar eu nu pot face servicii turistice fără plajă. O bucățică de plajă, în funcție de numă- rul locurilor de cazare, trebuie să aibă fiecare hotelier pentru a oferi servicii gratuite pe plajă”, spune, de ani de zile, Nicolae Bucovală, proprietar al mai multor hoteluri de pe litoral. Se enervează, amenințând că și-ar putea muta afacerile în străinătate. Iar Mohammad Murad, care a cumpărat recent, cu 10 milioane de euro, complexul Panoramic, Belvedere, Amfiteatru, din Olimp, și vrea ca până la anul să mai aloce 25 milioane euro în modernizarea lui, i-ar fi atenționat pe oficialii de la Apele Române că renunță la investiție dacă nu i se facilitează și închirierea plajei, 12.000 mp, pentru că „m-am săturat, eu fac investiții de zeci de milioane de euro, în România, nu în altă țară, vreau să le ofer turiștilor servicii complete de la A la Z dar nu sunt lăsat”.
O afacere bănoasă: subînchirierea
Plajele pot fi închiriate, conform legii, hotelierilor, proprietarilor care desfășoară activități de turism, de divertisment, agrement și/ sau sportive. Dar soluții pentru pă- călirea caietului de sarcini se găsesc întotdeauna. De exemplu, nu ai nicio treabă cu turismul, dar sfătuit de cine trebuie din sistem devii asociatul în afaceri cu cel care are activități de turism. După ce „asocierea” câștigă licitația, ieși din ea și rămâi cu plaja. Câștigi, astfel, din închirierea șezlongurilor și a umbrelelor zeci de mii de euro, pe sezonul estival. Sau o subînchiriezi și obții, fără să miști un deget, 25.000 de euro pe 1.000 mp de plajă. Marii investitori în turismul de pe litoral au cerut în mai multe rânduri demisia directorului de la Apele Române Dobrogea Litoral, George Papari, pentru modul în care a organizat licitațiile. Singura care i-a auzit, în iunie 2016, a fost DNA, care acum îl cercetează pe director exact pentru aranjamentele cu plaja. Procurorii anticorupție spun că i-ar fi închiriat tatălui său peste 6.000 mp de plajă, „inculpat în dosar fiind suspectul Duhair Marwan care, în martie 2016, s-a asociat cu o firmă pentru a obține un punctaj mai mare la licitația organizată la data de 29 aprilie 2016”. George Papari este în continuare director la Apele Române Dobrogea Litoral.
Tema de casă a ministrului Turismului
Noul Executiv dă acum de înțeles că problema plajelor e ca și rezolvată. Deși plajele sunt administrate de Ministerul Apelor și Pădurilor, de remedierea „anomaliei” închirierii lor se va ocupa ministrul Turismului, constănțeanul Mircea Dobre. Directiva a fost dată de premierul Mihai Tudose, în fața patronatelor din turism: „Recunosc că este o tâmpenie imensă. Eu sunt convins că domnul ministru Mircea Dobre va veni în guvern cu acea minunată strategie a turismului românesc. Problema plajelor trebuie rezolvată”. Iar Liviu Dragnea a admis că este o problemă veche. „Am țipat și noi. Eu sper să ne vină o propunere serioasă ca să terminăm cu această anomalie. Într-adevăr, nu-i nicăieri în lumea așa ceva. Să ai un hotel și clienții de la hotel să meargă pe plaja pe care o întreține altcineva. Cred că se va găsi o soluție”.