Un alt preț al bătăii pe umăr (drept) a lui Klaus Iohannis de către Donald Trump: Trocul cu Liviu Dragnea. România lui Cristoiu
- Ion Cristoiu
- 13 iulie 2017, 21:48
La emisiunea România9 de miercuri, 12 iulie 2017, de la TVR, moderatorul Ionuț Cristache a pus în discuția participanților acest fragment din conferința de presă ținută de Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvînt a Administrației Prezidențiale, marți 11 iulie 2017: „Alina Manolache: Bună ziua, Alina Manolache, DIGI 24. Are preşedintele o evaluare a actualului Guvern, în contextul în care a avut un discurs critic la adresa modificărilor fiscale din programul de guvernare şi în contextul în care, iată, chiar guvernanţii au anunţat că fac un pas înapoi.
Cel puţin, deocamdată. Mădălina Dobrovolschi: Preşedintele României şi în legătură cu acest subiect a fost foarte clar, a făcut apel la responsabilitate. Este nevoie de responsabilitate, este nevoie de stabilitate, este nevoie de urmărirea unui traseu pe care să-l înţeleagă şi să-l cunoască toată lumea. Toate aceste jocuri care ţin de schimbări bruşte la nivel de elemente de finanţe-economie nu sunt, evident, bune. O evaluare a Guvernului va fi comunicată de către domnul preşedinte la momentul potrivit.
Deocamdată, să sperăm că a fost auzit şi înţeles, apelul făcut de domnul preşedinte – apelul la responsabilitate. Alina Manolache: Vă întrebam de evaluare, pentru că, iată, coaliţia face o evaluare chiar săptămînală a Guvernului. Cum vede preşedintele? Vede oportună o astfel de evaluare de către partide politice a Guvernului, săptămînal şi lunar?
Mădălina Dobrovolschi: Este dreptul coaliţiei care susţine Guvernul să facă astfel de evaluări şi, pînă la urmă, este şi responsabilitatea acestor partide, să se asigure că acel renumit program de guvernare este pus în practică de guvernul pe care îl susţin. Mai multe comentarii nu aş vrea să fac despre chestiunile care ţin de reglarea fină între partide şi Guvern.”
Deși Dan Andronic mă bate la cap să dau citate în afara textului, de fapt, la sfîrșitul acestuia, sub înfățișarea unor note de subsol, astfel încît comentariile mele să nu mai fie de lungimea unor eseuri pe teme de Istorie, și de data asta am inclus citatul în text. Și nu pentru a-i face în ciudă lui Dan Andronic, ci pentru că fără prezența citatului în chiar debutul textului demonstrația mea ar fi mai greu de înțeles. Am inclus în citat și întrebarea, pentru că a semnala că nu e o întrebare propriu zisă, tipică profesiei de jurnalist, ci o intervenție tendențioasă în genul celor practicate la conferințele de presă de Unitățile militare care sînt site-urile și televiziunile TeFeListe.
Digi 24, o televiziune definită prin frigiditatea completă – de la lipsa de vino încoa a prezentatoarelor pînă la aerul de Să trăiți! al prezentatorilor, face parte din Divizia Presă a Binomului. În cadrul Diviziei, întrebările nu sînt întrebări, ci fragmente din interogatorii în direct luate de așa ziși jurnaliști, în realitate, nu jurnaliști, ci procurori DNA sub acoperire. Trimisa lui Digi 24 la Cotroceni nu întreabă, ci ia la întrebări Cotroceniul, în numele TeFeLismului triumfător, pentru că președintele asistă – martor mut – la spectacolul catastrofei care e administrarea țării de către PSD-ALDE.
Răspunsul vesel, marcat de o jovialitate de soldat Svejk în bluziță ajuns la Cotroceni, al purtătoarei de cuvînt, l-a contrariat pe Ionuț Cristache. Convins că refuzul președintelui de a comenta dezastrul noului Guvern PSD-ALDE, fapt sesizat și condamnat de trimisa UM Digi 24, ar trebui să neliniștească Opoziția, Ionuț Cristache a făcut să se difuzeze acest fragment din conferința de presă pentru a-l provoca pe Ludovic Orban, președintele PNL, prezent în emisiune, la o reacție clară, categorică. A fost un eșec de răsunet.
Ludovic Orban, angajat în perspectiva Procesului de la ÎCCJ, proces care ar putea să-i aducă surpriza unei condamnări, a fost de-a lungul și de-a latul emisiunii un lăutar pe gratis al Sistemului condus de Klaus Iohannis. Cum să-l critice Ludovic Orban pe Klaus Iohannis, cel de care depinde nu numai supraviețuirea sa în fruntea PNL, dar și libertatea sa ca simplu cetățean?
Eșec în materie de provocare a unei reacții a Opoziției la hîrjoana ciudată dintre Klaus Iohannis și PSD, momentul a fost însă benefic pentru emisiune. În cadrul ei, s-a putut pune în discuție astfel bunăvoința ieșită din comun a președintelui față de inițiativele sinucigașe ale lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis a refuzat să intervină public și în momentul în care PSD se juca de-a automoțiunea provocînd netam-nesam o Criză politică majoră în Româ- nia.
joi, 13 iulie 2017, aflat în ținută de Gigi Durul la un exercițiu militar, Klaus Iohannis a declarat că Guvernul Tudose trebuie lăsat să lucreze. Parcă ar fi vorbit un trompetist al FSN-ului de pe vremuri, care cerea PNȚD și PNL să lase Guvernul să lucreze. Refuză, iată, să intervină și în cazul turmentărilor catastrofale ale noului Guvern în materie de administrare a țării. În emisiune, am arătat că președintele României beneficiază de însemnate avantaje materiale și politice plătite de noi, contribuabilii la Buget, pentru a fi un factor de echilibru prin raportare la Puterea întruchipată de majoritatea parlamentară. Președintele își exercită prerogativele nu numai prin fapte, dar și prin vorbe, punctele sale de vedere, întruchipînd electoratul care n-a votat PSD, jucînd rolul de intervenții necesare pentru contracararea și chiar corectarea abuzurilor comise de puterea parlamentară și guvernamentală.
Întrebarea tendențioasă a trimisei la Cotroceni a UM Digi 24 dă seamă de o anume burzuluire a TeFeLiștilor față de surprinzătoarea bunăvoință arătată de Klaus Iohannis lui Liviu Dragnea și Camarilei sale. Cu excepția textului recitat prost la Ceremonia de depunere a Jurămîntului de către noul Guvern, primit de conducerea PSD ca un moment de teatru gen Mă fac că vă înjur!
Klaus Iohannis n-a corespuns așteptărilor anti-PSD din România verii lui 2017. El, care și-a pus vesta de lucrător la Drumuri pentru a protesta în chip TeFeList față de Ordonanța 13, el care nu s-a dat în lături de la a refuza prezența la Recepția de 1 decembrie a liderilor PSD și ALDE, de parcă Palatul era una dintre numeroasele sale case de la Sibiu, a manifestat față de Criza politică declanșată de PSD nu numai o detașare ciudată, dar și o bunăvoință ieșită din comun. Cum se explică asta?
Răspunsul ni-l dă anunțul privind cumpărarea de către România, contra colosalei sume de 3, 9 miliarde dolari, a Rachetelor Patriot. Așa cum am scris anterior, această afacere dezastruoasă pentru România (chelului tichie de mărgăritar îi trebuie!) e rezultatul direct al negustoriei dintre Donald Trump și Klaus Iohannis. Lui Klaus Iohannis, disperat să beneficieze de un bătut pe umăr din partea președintelui american, i s-a cerut să se dea peste cap pentru ca SUA să poată vîrî pe gît României sărace o comandă de armament de mărimea sumei de 3,9 miliarde dolari. Scriam în numărul anterior că bătutul pe umărul drept al lui Klaus Iohannis de către Donald Trump costă România 3,9 miliarde dolari.
Mă văd obligat să adaug: Costă România și dezastrul produs de Guvernarea PSD-ALDE. Pentru că de dragul bătutului pe umăr, Klaus Iohannis a făcut o negustorie cu Liviu Dragnea: Debarcarea lui Sorin Grindeanu în sprijinul dat de noul Guvern și de majoritatea parlamentară pentru achiziționarea rachetelor Patriot. Cine-l știe cît de cît pe Liviu Dragnea își dă seama că acesta nu se putea lansa în debarcarea lui Sorin Grindeanu fără o înțelegere prealabilă cu Klaus Iohannis. Aventura desemnării premierului în decembrie 2016 îi arătase lui Liviu Dragnea ce înseamnă să ajungi la pixul președintelui.
Cum să se aventureze el într-o nouă cerere adresată pixului prezidențial fără încredințarea că pixul nu va face mofturi? Bunăvoința ciudată a lui Klaus Iohannis față de hîrjoanele lui Liviu Dragnea își au explicația în trocul dintre cei doi. Klaus Iohannis, angajat la Washington să cumpere rachetele de 3,9 miliarde dolari, avea nevoie de bunăvoința majorității parlamentare pentru aprobarea acestei sume și mai ales de bunăvoința PSD și ALDE față de această achiziție. Singurul care putea mîrîi împotriva acestei nebunii finaciare era PSD, reprezentant al unui electorat conștient că banii pentru rachetele Patriot sînt luați de la gura celor mulți și amărîți. Klaus Iohannis a obținut de la PSD angajamentul că nu-i va pune bețe în roate în realizarea afacerii impuse de Donald Trump. La rîndu-i, Klaus Iohannis s-a angajat că nu-i va pune lui Liviu Dragnea bețe-n roate în chestiunea debarcării lui Sorin Grindeanu și, ulterior, că va sprijini Guvernul Mihai Tudose. Și astfel bătutul pe umăr al lui Klaus Iohannia costă România și dezastrul Guvenării PSD.