Schimbare majoră la nivel global: Coreea de Nord a lansat prima rachetă intercontinentală, care poate atinge SUA
- Iulian Chifu
- 4 iulie 2017, 10:53
Lumea s-a schimbat dramatic azi dimineața când Coreea de Nord a lansat prima sa rachetă intercontinentală, capabilă să atingă Statele Unite. Este vorba despre un salt tehnologic enorm al Phenianului odată ce vorbim despre un stat care are capacitatea nucleară, chiar dacă încă nu a reușit miniaturizarea și montarea pe o rachetă a încărcăturii nucleare.
Mai sunt și alte detalii tehnice de soluționat, dar deja vorbim de un termen de doar câteva luni până când o rachetă intercontinentală cu încărcătură nucleară va fi la dispoziția lui Kim Jong un.
Racheta a fost lansată pe o traiectorie care a atins 2802 km înălțime și a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, după un zbor de 930 km. La aceste coordonate, experții americani confirmă faptul că vorbim despre o rachetă intercontinentală al cărui zbor, desfășurat pe lungime și nu pe înălțime, ar fi atins coastele vestice ale Statelor Unite. Practic, traiectoria arată că racheta poate atinge ținte la 6000 km. În plus, orice traiectorie de peste 1500 km intră în categoria rachetelor intercontinentale.
Practic vorbim despre o rachetă balistică cu rază lungă numită Kwasong 14 și care este în premieră recunoscută drept rachetă intercontinentală de către partea americană. Anterior, presa de la Phenian și Kim Jong un mai calificaseră drept rachete intercontinentale și alte rachete folosite în diferite teste, dar este prima care atinge critetiile potrivite unei asemenea capacități. Nu mai e vorba doar despre amenințarea directă a aliaților SUA, Coreea de Sud și Japonia, cum a fost cazul precedentelor lansări, ci este vorba despre o rachetă ce poate atinge teritoriul American. O rachetă lansată în ajunul Zilei Indepentenței Statelor Unite, la 4 iulie, și cu câteva zile înaintea summitului G20 de la Hamburg. Astfel, agenda globală a zilelor viitoare va fi afectată de această nouă ispravă a liderului nord -coreean
Ca și cum lansarea unei rachete intercontinentale de către Coreea de Nord nu ar fi fost de ajuns - mai ales după un avertisment ultimativ al Președintelui SUA Donald Trump că perioada de răbdare strategică s-a încheiat - Președintele Nord Coreean a avertizat că, dacă va fi atacat sau contrat, Coreea de Nord va dispărea luând întreaga lume cu ea, căci “ce ar mai fi lumea fără Coreea de Nord și de ce ar mai merita ea să existe”. O asemenea amenințare nu poate fi pusă în practică, dar oricum rachete balistice nord coreene lansate către ținte diverse, eventual cu încărcătură nucleară în câteva luni- un an, ar putea face mari distrigeri la nivel mondial, lansând problematica nucleară și a controlului rachetelor balistice.
Echilibrul de putere pare să se fi schimbat în mod substanțial, ca și atenția SUA redirecționată către Asia de Sud-Est. O acțiune militară americană este oricând posibilă, iar președintele Trump a avertizat în mod repetat cu această posibilitate. Cel mai probabil însă, prima opțiune va fi aceea de a presa China să reacționeze, Beijingul fiind deja avertizat și încercând să calmeze pornirile răzvrătitului Kim Jong un, care nu mai ascultă pe nimeni, nemulțumită de militarizarea regiunii care o afectează direct. În plus, există avertismentul American clar privind faptul că, dacă China nu are grijă de apropiatul său și continuă să-l finanțeze, în special pe baza schimburilor economice, atunci SUA va interveni. Acesta a fost principalul mesaj la întâlnirea președinților american și chinez de la ultima biletarală la vârf din SUA.
Practic, suntem într-o situație în care criza nord-coreeană a preluat din nou prim planul agendei americane și globale. Practic, de Ziua Americii, Președintele SUA Donald Trump este confruntat cu o situație despre care a tot vorbit ca fiind inacceptabilă: Coreea de Nord, un stat nuclear, să aibă capacitatea de a lovi SUA cu o rachetă balistică. Ceea ce era declarat drept inacceptabil, astăzi s-a întâmplat, și e de așteptat o reacție dură, cu relevanță militară directă, imediat după 4 iulie, dacă China nu intervine rapid și decisiv pentru a deconflictualiza situația curentă.