SUA, China și Japonia caută soluții la problema nord-coreeană
- Simona Stupar
- 4 iulie 2017, 00:00
Liderul chinez, Xi Jinping, i-a spus, ieri, omologului său american, Donald Trump, că relațiile cu SUA s-au răcit din cauza unor „factori negativi”.
Discuția a avut loc la finalul unei săptămâni tensionate în ceea ce privește legăturile China-SUA, pe care analiștii au numit-o „sfârșitul lunii de miere” dintre două superputeri, perioadă care a început cu invitația la proprietatea lui Trump Mar-a-Lago, în aprilie.
Cu bune și rele
„Xi Jinping a subliniat, încă de atunci, rezultatele importante, care au apărut în relațiile chino-americane”, scrie presa de la Beijing.
„În același timp, rela țiile bilaterale au fost afectate de unii factori negativi, pentru care China și-a exprimat poziția părții americane”, preciza sursa citată.
Declarația Casei Albe a fost mai reținută, spunând doar că cei doi lideri au discutat o serie de probleme de interes reciproc, inclusiv despre Coreea de Nord și relațiile comerciale. Președintele american a discutat la telefon și cu premierul japonez Shinzo Abe, cei doi promițând să colaboreze pe problema nord-coreeană, având în vedere frustrarea tot mai mare legată de programul nuclear și balistic al acestui stat. În urmă cu două zile, Trump a nun ța că SUA și-au pierdut răbdarea cu Phenianul.
Contract cu Taiwanul
Nu mai departe de luna februarie, Trump exclama că Xi este „o persoană minunată”. Dar săptămâna trecută, un contract de vânzare de arme către Taiwan, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, i-a înfuriat pe chinezi. În aceeași zi în care banca chineză Dandong a fost sancționată pentru legături cu Coreea de Nord. SUA au caracterizat China ca fiind unul dintre cei mai mari traficanți de persoane și au stânit îngrijorarea Beijingului după ce o navă americană a ajuns în Marea Chinei de Sud.
Mulți analiști au considerat că SUA adoptă o poziție mai dură față de superputerea asiatică, din cauza frustrării legate de Phenian. În 21 iunie, Trump a trimis un mesaj pe Twitter, în care a spus că eforturile Chinei în privința Coreei de Nord au eșuat. Într- o conversație cu Xi și Abe, duminică, Trump a căzut de acord cu ambii lideri că sunt necesare mai multe eforturi pentru a se evita un conflict în Peninsula Coreeană. Liderii și-au reafirmat angajamentul față de o Peninsulă Coreeană denuclearizată, anunța Casa Albă. pe de altă parte, Trump a ținut să-l asigure pe premierul japonez că se bucură de tot sprijinul Statelor Unite, în eventualitatea unei agresiuni nord-coreene.
Incident naval
China a acuzat, duminică, Statele Unite de o „provocare politică și militară gravă”, după ce o navă militară americană s-a apropiat la mai puțin de 12 mile marine de insula Triton din arhipelagul Paracel. Distrugătorul USS Stethem a contestat practic suveranitatea chineză asupra teritoriului respectiv din Marea Chinei de Sud, revendicat și de Vietnam și de Taiwan. A fost a doua acțiune de acest gen de la începutul mandatului președintelui Trump. Prima a avut loc pe 25 mai, în arhipelagul Spratley. Ministerul chinez de Externe a reacționat: „Partea chineză face un apel viguros la partea americană să înceteze astfel de operațiuni provocatoare, care încalcă suveranitatea Chinei și amenință securitatea Chinei”.