Opoziția își DEZVĂLUIE planurile: „PSD-ALDE nu mai au majoritatea absolută în Parlament”.

Opoziția își DEZVĂLUIE planurile: „PSD-ALDE nu mai au majoritatea absolută în Parlament”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că PSD și ALDE nu mai au majoritatea absolută în Parlament, ceea ce i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să propună un alt candidat pentru funcția de premier. Liderul liberal a anunțat că dorește coagularea unei echipe care să înceapă discuții cu partidele care nu susțin PSD, pentru a vedea dacă se poate constitui o altă majortitate parlamentară.

„241 (n.r. - numărul parlamentarilor care au votat moţiunea) înseamnă că PSD+ALDE nu mai au majoritate absolută în Parlament. 241 de voturi au fost luate împreună cu 12 voturi de la minorităţi şi două voturi de la alte partide. 241 minus 14 fac 227, faţă de 232 care înseamnă majoritatea absolută în Parlamentul actual. E importantă această observaţie, pentru că (...) deţinerea unei majorităţi absolute în Parlament de către coaliţie poate, într-un fel, să determine preşedintele să desemneze premierul din coaliţia care deţine majoritatea absolută. Dacă nu există un partid sau o coaliţie care să deţină majoritatea absolută, evident, preşedintele poate să-şi permită să desemneze un alt candidat la funcţia de prim-ministru”, a precizat Ludovic Orban, în această seară, la B1 TV.

El a mai spus că a fost convocat, mâine, Biroul Politic Executiv, pentru evaluarea situației şi pentru desemnarea unei echipe care să inițieze discuții cu partidele care nu susţin PSD în Parlament şi cu alţi actori politici, „pentru a vedea în ce măsură se poate degaja o altă majoritate parlamentară”.

„După reuniunea Biroului Politic Executiv vom declanşa o consultare amplă în partid, voi solicita punctul de vedere al tuturor organizaţiilor judeţene faţă de posibilităţile care apar în această situaţie, urmând ca decizia finală să o luăm după consultarea filialelor, într-un Birou Politic Naţional, împreună cu grupurile parlamentare, care va avea loc luni”, a adăugat Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, liderul liberal a ținut să precizeze că „orice partid îşi doreşte să guverneze, dar în ce mă priveşte, vă spun că nu putem accepta orice fel de guvernare, cu oricine, făcând compromisuri, nerespectând programul de guvernare. Sigur că cea mai bună soluţie, din perspectiva noastră, ar fi să se ajungă la o nouă consultare a cetăţenilor, pentru că, după părerea mea, în cele şase luni care au trecut de la alegerile din 11 decembrie, cei care au câştigat puterea s-a dovedit că au folosit-o nu pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale, ci doar pentru a obţine avantaje de natură personală sau pentru a face reglări de conturi în interiorul găştilor din cadrul partidului de guvernământ”.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD în Parlament împotriva propriului Guvern, intitulată „România nu poate fi consfiscată, Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată cu 241 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”. Astfel, Sorin Grindeanu a fost demis din funcția de prim-ministru.