China dezvoltă un sistem de supraveghere submarină în Marea Chinei de Sud, sub pretextul cercetării științifice

China dezvoltă un sistem de supraveghere submarină în Marea Chinei de Sud, sub pretextul cercetării științifice

China dorește să construiască un imens sistem de monitorizare subacvatică. Acesta va acoperi mări a căror teritorialitate este disputată, mai precis Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud.

 

 

Sistemele de monitorizare a fundului mării, în valoare de 290 milioane de dolari americani, vor furniza informații în timp real cu privire la condițiile de mediu și la activitățile de pe fundul mării, într-o perioadă în care China își extinde prezența atât în marea de Est, cât și în marea de Sud a Chinei.

Guvernul central a aprobat recent planul de construcție și implementare a sistemului, care va dura cinci ani, conform radiodifuziunii de stat, CCTV.

De asemenea, un centru de date va fi construit în Shanghai pentru a monitoriza și stoca informații din domenii precum chimie, biologie și geologie, strânse de sistemele subacvatice.

Astfel de sisteme nu numai că ar ajuta China să progreseze în cercetarea științifică și în prevenirea dezastrelor, ci ar susține și îmbunătățirea securității naționale, menționează reportajul.

 

Zhou Huaiyang, profesor la Școala de Marină și Științele Pământului la Universitatea Tongji, a declarat, în cadrul reportajului, că datele strânse ar putea fi transmise altor departamente guvernamentale pentru a explora resursele naturale și pentru a proteja interesele maritime și de securitate națională ale Chinei.

Totuși, este foarte probabil ca proiectul respectiv să pună statele vecine Chinei în stare de alarmă, deoarece aceasta continuă procesul de întărire a prezenței sale civile și militare în Marea Chinei de Sud.

Filipine, Taiwan, Vietnam, Brunei și Malaezia își dispută părți din Marea Chinei de Sud, în timp ce bunuri în valoare estimată de 5 trilioane de USD sunt transportate pe rutele sale de transport, în fiecare an.

Sistemele, care vor fi instalate și în Marea Chinei de Est, o vor deranja, probabil, și pe rivala regională, Japonia.

Atât China, cât și Japonia își dispută teritorialitatea asupra unui grup de insule nelocuite din Marea Chinei de Est, controlate de Tokyo și cunoscute sub numele de Senkakuîn Japonia și Diaoyu în China.

Ne puteți urmări și pe Google News