Schimbul acid de replici între SUA și Phenian crește tensiunea în zonă

Schimbul acid de replici între SUA și Phenian crește tensiunea în zonă

Donald Trump mai degrabă ar putea declanșa un război cu Coreea de Nord decât cu Siria, avertizează un fost șef al serviciului secret britanic MI6

Fostul șef al MI6, citat de presa britanică, spune că Phenianul este o amenințare mai mare la pacea lumii decât escaladarea tensiunilor dintre Washington și Moscova. Sir John Sawyers, citat de Express, afirmă că este „puțin probabil” ca atacurile aeriene americane asupra unei baze siriene să conducă la un război între America și Rusia, deși Moscova a amenințat cu răzbunarea, dacă Trump mai trage rachete asupra forțelor siriene fidele lui Bashar Al-Assad.

Tensiuni în Peninsula Coreeană

Prezența navală tot mai importantă a SUA în Peninsula Coreeană, completată de demonstrația de forță, desfășurată de Donald Trump în fața președintelui chinez Xi Jinping, ar trebui să ne dea de gândit, atrage atenția expertul britanic.

„Dacă vă întrebați de unde ar putea porni o criză mondială, periculoasă - pentru că e vorba de ciocnirea a două mari puteri - atunci uitațivă la Coreea de Nord, care e mai periculoasă decât Siria”, a spus el.

Este nevoie de o alianță SUA-China pentru a face față acestei provocări și a se evita un conflict, a adăugat fostul spion de la Londra.

John Sawyers explica faptul că încep să înțeleagă și chinezii că dacă nu se pot rezolva problemele prin negocieri, prin presiune, există un risc real ca SUA să aibă o singură soluție, adică cea militară.

Atacul din Siria, justificat

Deși declară că nu este un fan al președintelui Trump, fostul șef al spionajului britanic consideră răspunsul la atacul cu gaze chimice al regimului sirian din Khan Sheikhoun ca fiind unul „ măsurat , proporțional și destul de limitat ca extindere”.

De altfel, dictatorul nordcoreean Kim Jong-un a amenințat cu un atac nuclear, dacă SUA lansează atacuri asupra Corei de Nord.

Kim a intensificat măsurile de apărare a țării, după intervenția americanilor în Siria, temându-se de acțiuni imprevizibile ale lui Trump.

Liderul de 33 de ani de la Phenian a ordonat o serie de măsuri suplimentare de securitate, iar un oficial nord-coreean a declarat că deși se spune că loviturile recente în Siria sunt un avertisment pentru Coreea de Nord, autoritățile de acolo „nu se tem”. „Puterea militară extraordinară a Coreei de Nord, cu forța nucleară care acționeză ca un pivot, îi poate înfrânge. Vom crește capacitatea noastră de apărare pentru a face față oricărei acțiuni de război a SUA”, a spus el, punctând: „Republica Populară Democrată Coreeană este pregătită să reacţioneze, indiferent de tipul de război dorit de SUA”.

Teste nucleare

Donald Trump a reafirmat ieri că este pregătit „să rezolve problema” nord-coreeană fără ajutorul Chinei. Washingtonul a anunțat, în weekend, că portavionul USS Carl Vinson și navele sale de escortă se îndreaptă spre Peninsula Coreeană, deși inițial trebuiau să ajungă în Australia. Potrivit unor speculații, se așteaptă un test nuclear iminent din partea Coreei de Nord, având în vedere că regimul de la Phenian va celebra, sâmbătă, 105 ani de la nașterea fondatorului său, Kim Ir-sen. Aceste ceremonii sunt, adesea, pretextul pentru o desfășurare de forțe militare. Coreea de Nord a efectuat deja cinci teste nucleare, inclusiv două în 2016, iar serviciile secrete americane estimează că, în mai puțin de doi ani, Phenianul ar putea avea arme care să atingă teritoriul SUA.