Pentagonul anunță: Iranul, Rusia și Coreea de Nord, principalele amenințări la adresa SUA | PULSUL PLANETEI

Pentagonul anunță: Iranul, Rusia și Coreea de Nord, principalele amenințări la adresa SUA | PULSUL PLANETEI

După ce generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul Suprem Aliat în Europa, a făcut depoziția în fața Comisiei Senatului despre ingerința Rusiei în Afganistan în susținerea talbanilor, iată că și șeful Pentagonului, generalul în retragere James Mattis, a anunțat, într- o conferință la Londra, principalele amenințări la adresa securității SUA.

 În mod paradoxal, acestea nu corespund cu prioritățile directe ale Președintelui Trump, care privesc Daesh/ Stat Islamic și terorismul în general, ca principală amenințare. Mai mult, Președintele SUA dorește, cu ocazia summitului NATO de la Bruxelles, de la final de mai, să obțină implicarea mai puternică a Alianței în operațiuni anti-teroriste la distanță strategică.

Ei bine, establishmentul militar american a marcat ordinea amenințărilor la adresa securității SUA în formula Iran, Rusia și Coreea de Nord. Astfel, într-o conferință derulată la sfârșitul săptămânii, la Londra, James Mattis a afirmat că Iranul nu și-a schimbat comportamentul din 2012, atunci când principalele trei amenințări la adresa SUA erau „Iran, Iran, Iran.” Mattis a spus că pe atunci, când deținea poziția de commandant al U.S. Central Command, Iranul era principalul exportator de terorism, principalul stat sponsor al organizațiilor teroriste la nivel global și își continuă comportamentul și astăzi. Afirmația, făcută la conferința de presă alături de omologul său britanic, Michael Fallon, a mai făcut referire și la sponsorizarea activităților militante în spații în care SUA încearcă stabilizarea.

Preocupările Pentagonul în legătură cu Rusia vin pe planul doi, și dacă la nivelul convențional sau hibrid preocuparea este despre ceea ce face Rusia amenințând aliații și partenerii și blocând trupe în Estul Europei, există și componente de amenințare directă la adresa SUA. Secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis a spus că preocupările directe vin de la activitățile Rusiei în Afganistan și interacțiunea ei cu Talibanii, acțiuni ce duc la subinarea guvernului afgan și al stabilității, dar și a securității trupelor americane din Afganistan. Dealtfel, la mijlocul lunii aprilie, Rusia organizează o conferință pe Afganistan, la care Departamentul de Stat a anunțat că SUA nu participă. „Nu doresc să spun că a ajuns în relația cu talibanii la punctul în care această relație a Rusiei se manifestă prin transfer de arme sau alte lucruri de această factură, dar cu certitudine suntem profund preocupați de ceea ce fac în baza celorlalte activități pe care le desfășoară cu talibanii”, a mai spus Mattis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingerința Rusiei în Afganistan și jocul său periculos cu Talibanii doar pentru a submina interesele Americane și occidentale, în condițiile în care Moscova insistă pentru menținerea trupelor americane pe teren, în Afganistan, a fost relevată la audieri și de Comandantul Suprem Aliat în Europa, Generalul Scaparrotti, care a declarat, la 23 martie, în fața Comisiei pentru serviciile armate a Senatului SUA, că a văzut date și probe despre eforturile crescute ale Rusiei de a influența Talibanii „și poate pentru a furniza arme” grupului militant.

E adevărat că Moscova a negat acest aspect, deși a recunoscut contactele pe care le-a pus pe seama eforturilor de negociere în Afganistan. Moscova a negat că ar ajuta Talibanii, însă relațiile concrete și constante încurajează evident grupul insurgent în lupta sa cu autoritățile afgane alese, dar și a forțelor americane și ale NATO din Afganistan. Deci referirile privind amenințarea directă a Rusiei la adresa SUA privesc tot activitatea teroristă împotriva cetățenilor, trupelor și intereselor americane sprijinită de Moscova în Afganistan.

Nu în ultimul rând, declarațiile lui James Mattis s-au referi la cea de a treia amenințare de securitate directă la adresa SUA, și anume Coreea de Nord. Potrivit secretarului Pentagonului, Coreea de Nord acționează într-o manieră extrem de disruptivă și de aceea trebuie oprită, cu referire directă la programul său nuclear și balistic. Phenianul are arma nucleară, e în curs de miniaturizare a ei pentru a o plasa pe rachete cu rază lungă de acțiune, pe care le perfecționează chiar în această perioadă. „E vorba despre retorică, dar și despre creșterea sistematică a capabilităților”, a mai spus Mattis.