Trei ani de la ANEXAREA ILEGALĂ a Peninsulei Crimeea. Ce susține UE despre UCRAINA și RUSIA
- Simona Stupar
- 17 martie 2017, 17:43
Declarația șefei pentru politică externă a UE, Federica Mogherini, despre Crimeea, la trei ani de la anexarea ilegală a Republicii Aututonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia: susținem unitatea teritorială a Ucrainei!
UE rămâne ferm angajată pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, a spus Mogherini. Uniunea Europeană a reiterat faptul că nu recunoaște și continuă să condamne încălcarea legislației internaționale. Rămâne o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicațiii grave pentru ordinea legală care protejează unitatea și suveranitatea tuturor țărilor.
UE susține în continuarea măsurile de sancționare și cere statelor membre să ia măsuri similare conform rezoluției UNGA 68/262. UE nu recunoaște nici alegerile organizate de Rusia în Crimeea, nici autoritățile alese la nivel local sau național.
În ultimul an, militarizarea peninsulei a continuat să afecteze situația de securitate de la Marea Neagră și situația drepturilor omului s-a deteriorat și mai mult. Drepturile tătarilor din Crimeea au fost grav încălcate prin închiderea mass-media tătarilor, interzicerea activităților lor, a autorității lor de autoguvernare și persecutarea liderilor lor. Avocați precum Emil Kurbedinov și Mykola Polozov, care apără drepturile tătarilor din Crimeea și a celor care nu recunosc anexarea ilegală a penisnulei, au fost și ei la rândul lor inculpați.
„Cerem eliberarea prim-vicepreședintelui Akhtem Chiygoz și să se renunțe la acuzațiile împotriva vicepreședintelui Ilmi Umerov și dreptul lor de a primi asistență judiciară să fie respectat. Mai mult, UE reia cererile de eliberare imediată a lui Oleh Sentsov și Oleksandr Kolchenko și a tuturor celor care au fost arestați și condamnați, prin încălcarea legislației internaționale”, a spus Mogherini.
Ea a mai amintit că ar trebui anchetate toate cazurile de încălcare a drepturilor, precum disparițiile forțate, tortura și crimele. Ar trebui asigurat accesul liber al organizațiilor internaționale pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea și Sevastopol. În acest context se cere implementarea deplină a Rezoluției Adunării Generale a ONU 71/205 din 19 decembrie 2016.