Stomatologul Horia Colibășanu vrea să devină primul alpinist român care ajunge în cel mai înalt punct de pe Glob, fără ajutorul metodelor clasice, folosite de majoritatea temerarilor
Alpinistul Horia Colibășanu pleacă în cea mai îndrăzneață ascensiune românească pe Everest.
El vrea să fie primul român care urcă pe „acoperișul lumii” fără tuburi de oxigen și fără ajutorul șerpașilor. Pe Everest va fi a opta ascensiune a stomatologului timișorean, care este cunoscut la nivel internațional pentru escaladelele sale de alpinism pur, doar cu pioletul în mână. Expediția Everest 2017 va începe pe 7 aprilie, cu ruta: Timișoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest.
„Voi petrece câteva zile în Kathmandu pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Urmează un drum de aproximativ 1.000 km, în două zile, până în tabăra de bază (5.000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în 2 zile cei 25 de kilometri pâna la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18 - 22 mai”, a declarat Horia Colibășanu.
Colibășanu îl are ca partener de expediție pe Ralf Dujmovits. În vârstă de 55 de ani, acesta e singurul alpinist german care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 m. Acum încearcă să urce Everest, ca și Horia, fără oxigen. „Ralf Dujmovits are o experiență extraordinară în Himalaya. Îi cunosc tehnicile de ascensiune și cred că ne potrivim foarte bine ca și parteneri. Este o expediție foarte dificilă, dar sunt încrezător că, în condiții de vreme bună, vom ajunge pe vârf. Încă discutăm despre ruta pe care vom urca”, a mai adăugat Colibășanu.
Sportiv pur
Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist român. În lume, face parte dintr- un grup restrâns de sportivi de ultra-performanță, care urcă munții pe propriile forțe, fizice și psihice. Deja a urcat 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Între cele mai notabile ascensiuni sunt vârfurile Annapurna (8.091 m), K2 (8.611 m) și Dhaulagiri, (8.167 m) trei din Top 5 munți mortali din lume. Lista e completată de Manaslu (8.163 m), Shishapangma (8.027 m), Makalu (8.463 m), și Lhotse (8.516 m).
Succesul lui Horia Colibășanu pe Muntele K2 (8.611 m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc, neegalată încă.