Tăriceanu: „CCR transmite CSM un MESAJ CLAR – RESPECTAŢI separaţia puterilor în stat!”

Tăriceanu: „CCR transmite CSM un MESAJ CLAR – RESPECTAŢI separaţia puterilor în stat!”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că, prin motivarea deciziei referitoare la sesizarea făcută de CSM cu privire la OUG 13, Curtea Constituţională a României transmite Consiliului să respecte separaţia puterilor în stat.

"Motivarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte sesizarea făcută de CSM referitoare la ordonanţa adoptată de Guvern reprezintă nu doar o lovitură pentru conducerea CSM, dar şi o readucere aminte a menirii acestui for. CCR transmite CSM un mesaj clar: respectaţi separaţia puterilor în stat. Este un mesaj pe care l-am dat şi eu, în nenumărate rânduri, ca preşedinte al Senatului, când CSM a intervenit brutal în activitatea Parlamentului. (...) De curând, componenţa CSM s-a schimbat, înnoit şi sper ca aceste voci noi să atragă atenţia asupra exceselor instituţiei. Mai ales acum, când au de partea lor această motivare a CCR. Este timpul ca CSM să respecte separaţia puterilor în stat şi rolul său în arhitectura sistemului de justiţie", a scris Tăriceanu, vineri, pe Facebook.

În opinia sa, România se află într-un "moment de cotitură" în care "instituţiile de forţă - nedemocratice - încearcă să devină stat în stat şi să decidă politica economică, socială, politica de investiţii şi chiar cea externă".

"Spre asta ne îndreptăm. În curând, vom vedea DNA anchetând parlamentari şi miniştri pentru că au decis să crească salariul minim sau pentru că au decis să înăsprească politica fiscală faţă de multinaţionalele care îşi exportă profitul. Deja se fac paşi în acest sens, sub oblăduirea preşedintelui Iohannis", a adăugat Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin adoptarea OUG 13/2017 privind modificarea legislaţiei penale, Guvernul nu a împiedicat CSM să îşi realizeze o atribuţie constituţională, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a României a constatat că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească.

"Curtea constată că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală nu a generat un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea executivă - Guvernul României, pe de o parte, şi autoritatea judecătorească - Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte, întrucât Guvernul nu a împiedicat autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, să-şi realizeze o atribuţie constituţională, ci a acţionat intra vires, exercitând o competenţă proprie conferită de prevederile art.115 din Legea fundamentală", se arată în motivarea publicată pe site-ul CCR, potrivit Agerpres.