CULISELE protestelor din România în ochii unui general SRI, specialist în contraspionaj. Ce legături avem cu UE, Ungaria și Polonia
- Adrian Dumitru
- 10 februarie 2017, 08:22
Generalul SRI în rezervă Aurel I. Rogojan, unul dintre puţinii oameni cu acces la cele mai înalte structuri de putere din România, face o analiză a situaţiei actuale a ţării.
După ce ieri EVZ a publicat prima parte a dezvăluirilor pe care Aurel Rogojan le face (vezi detalii AICI), fostul specialist și membru al contraspionajului românesc revine să completeze tabloul.
Rogojan afirmă că în România lucrurile se desfășoară după un tipar deja cunoscut în Europa. “După Polonia și Ungaria, România preia mixul ideologic al „revoluționarilor naționaliști. Jaroslaw Kaczynski și Orban Viktor, în încercarea de a-i atrage pe cei deziluzionați de Europa cu sloganuri naționaliste și promisiuni de binefaceri sociale, ni se atrage atenția de către observatori occidentali ai evenimentelor de la București. „România devine statul paria al Uniunii Europene”, suntem urecheați de The Times. Dar este interesant și cum se argumentează această afirmație sentențioasă: „Lupta împotriva corupţiei este privită ca un obiectiv strategic atotcuprinzător, menit să-i liniştească pe criticii din UE şi SUA. Mulţi dintre demonstranţii din Bucureşti sunt de acord cu acest principiu".
Fost membru activ al SRI, Aurel Rogojan crede că regimul care a lucrat în culise este cel vinovat de actualele proteste și de cei care și-au folosit puterea pe care o dețin în scopuri personale. “Nemulţumirea lor ar trebui îndreptată în altă parte: către regimul secret al României, care s-a folosit de tema corupţiei pentru a se răzbuna pe inamicii săi, a eroda drepturile fundamentale şi a instituţionaliza o relaţie sinistră între sistemul judiciar, poliţia secretă şi instituţiile anticorupţie. (...) Instanţele au devenit politizate. (...) Intregul concept al corupţiei se confundă cu cel al abuzului de funcţia politică. Totul se reduce la obţinerea unui număr impresionant de arestări, menţinând în acelaşi timp în umbră adevăratele centre de putere. Rezultatul nu este o epurare, ci mai mult o vânătoare de vrăjitoare”, a completat Rogojan.
Accederea la putere a PSD-ului nu a convins partidele social democrate din Europa de dorința politicienilor mioritici de a se implica în rezolvarea problemelor. Reaccederea la putere în Romania a stîngii postcomuniste a nemulțumit pe cei vizați de retorica electorală a liderilor social-democrați vis a vis de suveranitatea deciziilor macroeconomice , Fondul Suveran de Dezvoltare, politica redevențelor și alte intenții care definesc tocmai esența doctrinelor stîngii.
Promisiunile electorale nu pot fi luate doar ca simple promisiuni, cand partidul care le angajeaza conteaza pe 700.000 de membri si simpatizanti activi, care in conditiile absenteimului la vot, se alege pe sine . Un asemenea partid, cu lideri marcanti, nu doar implicati in scandaluri de coruptie, ci si nefrecventabili familiei socialistilor europeni nu este crezut pe cuvant de onoare. Pentru Occident, social-democratii romani sunt echivalentul trisorilor abili in jocul cu carti politice masluite. Nici celelalte formatiuni politice nu au o reputatie mai buna. In definitiv, puzderia partidelor aparute dupa anul 1989 nu erau decat fragmentatii rezultate din explozia P.C.R. via F.S.N", a încheiat Rogojan.
Dramatismul situației românilor pare a fi corect perceput de aliați, dar oricât de mult ei ar dori binele României, respectarea angajamentelor față de Constituție și legile naționale ține exclusiv de institutiile politice și aleșii noștri. Instituțiiile sunt încropite, aleșii înșelători.