Bulionul și pasta de tomate, bombe pentru sănătate

Bulionul și pasta de tomate, bombe pentru sănătate

Le punem în mâncare pentru gust și culoare, dar când băgăm tăvile sau cratițele la cuptor, la temperaturi mari, transformăm bucatele în „bombe” nocive pentru organism. Asta pentru că, pe lângă roșii, cele două produse conțin aditivi și conservanți periculoși

Bulion, pastă de roșii sau suc de roșii cumpărăm de-a gata de la magazin. Trăim cu senzația că sunt „ca la bunica acasă” pentru că au culoare roșie și par a conține roșii tocate. Un studiu al Asociației Pro Consumatori (APC) România arată, însă, că din 71 de produse pe care le găsim pe rafturile magazinelor, 78% ar trebui retrase. Unele sunt făcute din concentrați, altele au zahăr cât să dai în diabet, iar cele mai multe au acid citric și sare iodată. Consumate pe termen lung, pot avea efecte devastatoare pentru sănătate.

„Bulionul și pasta de tomate trebuie fabricate numai din roșii, nicidecum din concentrat de tomate a cărui provenienţă/ conţinut de reziduuri de pesticide/conţinut de metale grele şi an de fabricaţie nu se cunosc. Din păcate, folosirea acestor practici de producție a transformat bulionul și pasta de tomate într-un colorant nesănătos și, cam atât”, atrage atenția conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Citește eticheta!

Important e să alegem un produs în funcție de ce conține el. „La citirea etichetei trebuie dată atenție ingredientelor. (...) Produsele superioare indică circa 130 grame de tomate / 100 grame produs. De asemenea, informații critice, de regulă scrise cu caractere foarte mici (...) ne pot indica falsuri grosolane: se înțelege că un „bulion de tomate“ este altceva decât un „sos cu bulion de tomate“, chiar dacă cel de pe urmă este mai vârtos, ca urmare a aditivilor de îngroșare. Aceste produse sunt foarte dăunătoare pentru cardiaci, diabetici și consumatorii cu diverse probleme de sănătate”, spune prof. univ. dr. Ion Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității al ASE București.

Substanțele nocive și efectele lor

E 330 - acidul citric - poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților, explică experții. „Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree”, spun ei. În sarea iodată, pe lângă iod, se mai adaugă și ferocianură de potasiu - E536 - un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius (unele cuptoare produc încălzesc și peste 260 de grade), ferocianura se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, care „provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli”.

Top 2 mărci de pastă de tomate

Nu conțin acid citric sau sare iodată următoarele produse: - Angelis (Republica Moldova), pastă de tomate tip 25%, conține doar tomate; - Gaston (Italia), pastă de tomate tip 24-26%, conține tomate 99% și sare 1%.

Top 3 mărci de roșii pasate/piure

Nu conțin acid citric sau sare iodată următoarele produse:

- Panzani (Spania), conține 100% piure de roșii proaspete, redus la 7%;

- Giana (Italia), conține roșii 99,75%, sare 0,25%;

- Kaufland (Polonia), conține roșii 99,5%, sare 0,5%.

Top 3 mărci de roșii decojite

Nu conțin acid citric sau sare iodată următoarele produse:

- Winny (Cora, fabricat in Italia), conține roții decojite, suc de roții 40%;

- SunFood (Italia), conține roții cuburi decojite, suc de roții 40% și sare 0,2%;

- Ferma veche (România), conține roșii întregi decojite, suc de roșii 50% și sare 2%.

Ne puteți urmări și pe Google News