Veste bună pentru pacienții cu hepatită C. Tratamentul fără interferon continuă din martie

Veste bună pentru pacienții cu hepatită C. Tratamentul fără interferon continuă din martie

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că luna aceasta va fi semnat un nou contract cost-volum pentru pacienții cu hepatită C și ciroză hepatică grad de fibroză 4. De asemenea, luna viitoare, un contract similar va fi semnat și pentru bolnavii cu gradele de fi broză 3 și 2

Peste 5.000 de bolnavi cu hepatită C și ciroză hepatică grad de fibroză 4 au beneficiat anul trecut de un tratament revoluționar care vindecă aceste afecțiuni. Contractul în baza cărora primeau tratamentul salvator a expirat, însă, în noiembrie 2016. Actualul ministru al Sănătății, dr. Florian Bodog, a anunțat, la o dezbatere publică organizată marți, că CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) va semna până la sfârșitul lunii un nou contract, pentru ca toți pacienții cu afecțiunile menționate, care se încadrează în criteriile de selecție, să poată fi tratați. O lună mai târziu, ar putea intra în tratament și bolnavii care au dragele de fibroză inferioare, 3 și 2.

„Până la sfârșitul lunii februarie, (...) se finalizează negocierile pentru contractele cost-volum rezultat pe hepatita F4, iar pentru celelalte tipuri, care intră acum, F3 și F2 negocierile vor fi finalizate la mijlocul lunii martie”, a spus Florian Bodog.

Au scurtat calea spre tratament

Nu e singura veste bună pe care ministrul a dat-o bolnavilor de hepatită C. Până acum, ca să acceadă la tratament, aceștia trebuiau să parcurgă câteva proceduri birocratice: să ia vouchere pentru analize de la medicul curant, să facă testele, să alcătuiască dosare pe care apoi să le depună la Casele de Sănătate de care aparțineau. Apoi, dosarele lor erau sau nu erau aprobate de specialiștii din aceste instituții. Toată tevatura putea dura luni de zile. Ei, bine, de luna viitoare se schimbă situația.

„Începând cu 1 martie, urmare a desființării comisiilor de specialitate de la nivelul caselor de asigurări de sănătate, medicamentele vor putea fi prescrise de către medicul specialist, pe baza unui protocol elaborat de Casa de asigurări, în colaborare cu Ministerul Sănătății și comisiile de specialitate din minister, iar celelalte medicamente pentru F2 și F3 vor fi disponibile începând cu luna martie. Pentru F2, F3 este program nou. Pentru cele cu F4 începând cu 1 martie se vor putea prescrie”, a explicat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu a confirmat, la rândul său, că negocierile pentru tratamentul bolnavilor cu hepatită C sunt în curs de desfășurare.

„Pentru tratamentul bolnavilor cu hepatită C sunt negocieri în curs de desfășurare. Prima parte a programului s-a încheiat în luna noiembrie a anului trecut și de atunci sunt discuții pentru reluarea programului în cadrul anului 2017. Cei 5.000 de pacienți care au fost alocați contractului de anul trecut și-au încheiat sau sunt pe cale să își încheie partea de tratament. Sunt proceduri de evaluare și așa mai departe. Atâta vreme cât contractul nu este finalizat, nu pot fi aduși pacienți noi în acest proiect”, a precizat reprezentantul ARPIM

Medicamente noi incluse pe lista de compensate și gratuite

Dezbaterea de marți, de la Institutul Național de Sănătate Publică, a fost organizată de Ministerul Sănătății pe marginea unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care se introduc noi molecule în lista medicamentelor compensate și gratuite. „Este vorba despre 12 medicamente care tratează, în principal, afecţiuni oncologice şi hematologice. Vreau să subliniez faptul că acesta este un prim pas şi că pe măsură ce vor fi evaluate noi molecule la ANMDM ministerul va iniţia noi hotărâre de guvern pentru ca pacienţii română să aibă acces la cât mai multe tratamente noi”, a spus Florian Bodog. Hotărârea de Guvern care privește cele 12 medicamente noi va fi discutată în ședința Executivului de săptămâna aceasta.