UDMR NU susţine MOŢIUNEA DE CENZURĂ PNL-USR. Kelemen Hunor: „NU vom participa la VOT!”
- Razvan Gheorghe
- 7 februarie 2017, 11:25
Parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor participa la vot, a declarat, marţi, liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
"Vom participa la dezbaterea moţiunii de cenzură. (...) Este un instrument constituţional şi trebuie folosit ori de câte ori crede cineva că e nevoie de o dezbatere. Sunt, în acelaşi timp, convins că în acest moment PSD-ALDE are majoritate, deci nici iniţiatorii nu au crezut că vor dărâma Guvernul, că altfel ar fi propus nişte soluţii alternative. Când vrei să dai jos Guvernul şi cauţi parteneri pentru aşa ceva, trebuie să spui: 'Vin cu următorul premier, vreau să fac următorul lucru, acesta e proiectul meu pentru următorii ani'. Deci, nici ei nu cred că vor dărâma Guvernul, fiindcă aritmetic PSD-ALDE are peste 50% (...) în Parlament", a afirmat Kelemen, la Palatul Parlamentului.
El a arătat că liderii UDMR nu vor participa la votul moţiunii de cenzură.
"Pentru moţiune nu se poate vota fiindcă nu a arătat nimeni o altă cale şi nu are posibilitatea de a da o majoritate şi e greu să votez împotriva moţiune fiindcă greşelile Guvernului Grindeanu au fost greşeli majore pe care noi le-am criticat. Şi ordonanţa de urgenţă, inclusiv conţinutul ordonanţei fiindcă au fost şi aspecte care la prima observaţie nu au fost văzute. De exemplu, reducerea pedepsei în cazul discriminării pe criterii de limbă, religie, etnice şi aşa mai departe. Deci, nici împotriva moţiunii nu se poate vota. Din acest punct de vedere, noi nu vom participa la vot, vom fi în sală. Vom participa la dezbatere şi nu vom participa la vot", a susţinut liderul UDMR, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte acordul parlamentar pe care Uniunea îl are cu PSD, Kelemen a afirmat că dacă acesta va funcţiona, el va fi păstrat.
"Eu cred că orice decizie trebuie luată în mod raţional. În primul rând, trebuie să vedem dacă funcţionează. Dacă nu funcţionează, oricum noi avem prevăzut în acest acord că la sfârşitul sesiunii parlamentare vom analiza dacă ceea ce am propus s-a realizat sau nu şi vom lua o decizie în funcţie de rezultatul colaborării. Să renunţi la un astfel de instrument fără să încerci dacă funcţionează sau nu, nu e o chestiune raţională, nu e o decizie inspirată", a spus liderul UDMR.
El a adăugat că, dacă UDMR va renunţa la acest acord, va trebui să încheie unul cu opoziţia care nu este "unitară".
"Dacă vom renunţa la acest acord va trebui să încheiem un acord cu altcineva, cu opoziţia. Cel puţin un acord la fel cum avem cu coaliţia. Altfel, ce poţi să faci? În acest moment, o opoziţie unitară nu există şi nu există o gândire unitară în partea cealaltă a eşichierului politic. Prima încercare de a da conţinut acestui acord e cu ocazia bugetului. Am avut discuţii. Multe observaţii, amendamente ale noastre au fost acceptate, unele extrem de generale, pentru toată societatea, altele ţintite spre anumite judeţe, anumite proiecte de investiţii. Deci, un dialog constructiv a existat. Primul pas, din acest punct de vedere, a fost făcut. Vom vedea. Dacă funcţionează, îl vom păstra, dacă nu, vom renunţa. Nu e nicio problemă", a mai declarat Kelemen.