PNL a paralizat după alegerile parlamentare. Șocul rezultatelor pare să aibă efecte mai mari decât s-ar fi așteptat oricine. Nu mai are sens să analizăm ce a fost înainte de alegeri fiindcă tot ce s-a făcut, s-a făcut prost, neinspirat și fără viziune. Fuziunea, comunicarea, alegerea candidaților atât la locale cât și la parlamentare, programul de guvernare (sau lipsa lui), campania electorală, alianțele post-electorale, toate au fost prost gestionate. În fapt nu trebuie să ne mire așa tare rezultatul alegerilor.
Ce s-a întâmplat după alegeri? Dacă analizăm reacțiile de după aflarea rezultatelor înțelegem mult mai bine cam unde se află partidul, cam care este anvergura celor care îl conduc și putem chiar să facem o proiecție de viitor. Prima reacție a venit de la președintele interimar Alina Gorghiu: “Să nu uităm că datele exit-poll-urilor sunt parţiale şi că trebuie să așteptăm rezultatele finale. Nu ar fi prima oară când rezultatele după numărătoare să fie diferite”. "S-a stat la cozi în toate centrele urbane. Aştept să văd numărătoarea finală. E speranţa pe care o am… Nu discutăm despre ce facem mai departe. Nu discut despre rezultate parţiale. Scorul va fi unul bun pentru PNL. În acest moment e plin proces electoral." Adică să așteptăm numărătoarea finală de parcă erau cei doi competitori erau undeva la egalitate și să mai vedem ce va fi. A doua intervenție a doamnei, când se știa că PSD era în jurul scorului de 45% iar PNL la 20,04%, a fost de neînțeles: ”proiectul Dacian Cioloş - prim-ministru este unul care încă se joacă”. Ea a precizat că la sediul partidului se face numărătoarea paralelă și s-a referit la faptul că mai există posibilitatea că PNL ar putea guverna. Alte declarații s-au referit la faptul că ar putea să conducă partidul în continuare după o analiză cu organizațiile. Cu alte cuvinte o disperare personală. Totul a fost catastrofal. În calitate de președinte erau trei lucruri simple și clare de spus la aflarea rezultatelor “am pierdut, demisionez, partidul are nevoie de reforme”. Dar de ce să ne amintim doar de Mircea Geoană la alegeri?
După demisia doamnei, prima decizie a partidului (sau a altcuiva), a fost instalarea doamnei Raluca Turcan, iar prima declarație a fost de-a dreptul imposibilă: "Continuăm efortul pentru a obține un guvern de dreapta. Este un efort, un proces de negociere și avem această datorie să încercăm. Atâta timp cât nu crezi în soluțiile pe care cineva le propune pentru oameni, ai această datorie, pentru oameni, să încerci continuarea, chiar dacă pare greu, chiar dacă există tot felul de intoxicări în spațiul public". "Pur și simplu încercăm să adunăm oamenii în jurul unui scop comun, acela de a da oamenilor o guvernare, sănătoasă, solidă", a încheiat Turcan.
Următoarea etapă a fost gestionarea primelor zile de la instalarea noului Parlament și ulterior al Guvernului. Toată comunicarea PNL s-a concentrat pe reacții la propunerile PSD, spunând prin domnul Cîțu în special, că nu se poate face nimic din ce spune PSD și că nu sunt bani pentru ce vor aceștia să facă. Domnilor liberali, asta e problema unui partid de opoziție la două zile de la instalarea unui nou guvern? De unde o să aibă bani Guvernul? De ce taie taxe ? Dacă am fi în campanie electorală și partidul care guvernează s-ar apuca de mărit și tăiat impozite ca măsuri electorale aș înțelege. Oricum ar trebui o lege care să permită ca orice mărire de salarii și pensii să fie realizate în afara anilor electorali și mai mult la început de mandat, la început de guvernare. Să mergi la televiziuni și să spui că nu se pot mări salarii și că nu se pot tăia taxe și să te opui ca Guvernul să poată emite ordonanțe cât timp parlamentarii tăi sunt în vacanță, e sinucidere politică. Bine că aproape trei ani nu sunt alegeri, altfel praful s-ar alege de tot partidul.
Ultima declarație a doamnei președinte e un răspuns la scrisoarea președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu care a invitat membrii PNL să se alăture ALDE. ALDE se va topi în PSD și PNL iar fiecare membru va opta în funcție de credințele sale politico-ideologice pentru unul din cele două partide, a fost precizarea doamnei Turcan. Păi dacă ai o părere foarte proastă despre ALDE nu văd de ce îi aștepți în PNL. Sunteți niște nemernici că v-ați alăturat PSD, dar PNL-ul vă așteaptă cu drag.
În acest moment se dă lupta pentru supremația partidului. E limpede pentru oricine că fuziunea nu s-a încheiat, iar cele două tabere se pregătesc pentru preluarea partidului. Liberalii de rit vechi se zbat și caută să se salveze. Ei să se salveze, nu partidul. Încearcă prin orice mijloc să pună pe cineva din fostul PNL, au încercat cu Antonescu, fără succes însă și sunt în derivă. În toți acești 27 de ani, oamenii aceștia au rezistat doar prin spiritul de gașcă, prin ocuparea unui simbol (cel liberal). Atanasiu, Bușoi, Nicolaescu, Gorghiu, Mișu Voicu, Hașotti și mulți alții de care nu știe nimeni dar ocupă poziții de parlamentari de multă vreme, sunt personaje care n-au nici un fel de anvergură. Nici electorală, desigur. Toată zbaterea acestora până la congresul care va stabili conducerea, va fi cum să-și asigure majorități de jos până sus. Sper că nu vor reuși.
Ce ar fi de făcut?
1. În primul rând analiza la rece a ceea ce a fost, pentru a putea depăși toate discuțiile/frustările ce privesc rezultatul alegerilor.
2. Alegeri corecte în toate organizațiile în luna martie. Liderii PNL vorbesc încă de un Congres în luna martie. Este imposibil oameni buni să faci alegeri în toate comunele și orașele în februarie, plus să alegi conducerile județene.
3. Alegerea conducerii centrale, stabilirea comunicatorilor, a strategiei pe termen scurt.
4. Clarificarea doctrinară. Astăzi foștii liberali vorbesc de liberalismul promovat de ALDE, iar foștii pdl-iști încearcă de câțiva ani să fie într-un curent popular. Și acolo e încă inerție. Mulți regretă PD-ul care era social-democrat.
5. Popularizarea unui program economic și politic în rândul membrilor și simpatizanților.
Cine să facă asta? Cătălin Predoiu, Ludovic Orban, Emil Boc, Andreea Paul, Mircea Hava, Gheorghe Flutur, Ionuț Stroe, Raluca Turcan, Victor Paul Dobre, Lucian Bode, Robert Sigartău, Dan Motreanu. Și alții.
Nu știu dacă PNL realizează că în câteva luni nu se mai vorbește în termeni de PSD la putere, PNL în opoziție. Deja opoziția nu mai este doar PNL, iar în scurt timp s-ar putea ca lucrurile să evolueze într-o direcție în care PNL să conteze puțin și foarte puțin. Dacă mă gândesc că în Senat vocea PNL va fi doamna Gorghiu, iar din partea PMP este Traian Băsescu, cărțile sunt ca și făcute.