Globalizarea Mondialului. FIFA aruncă în aer fotbalul, cu o măsură populistă
- Andrei Călin
- 11 ianuarie 2017, 00:00
Din 2026, la cel mai important eveniment din „Sportul Rege” vor participa 48 de echipe. Deicizia este aprig contestată de clubur
Oficialii FIFA au luat, ieri, o decizie istorică. Începând din 2026, la turneele Campionatului Mondial se vor alinia 48 de echipe, cu 16 mai mult decât în prezent.
FOTO:Gianni Infantino
„Nu suntem în favoarea extinderii”
Hotărârea a născut discuții aprige, cele mai vehemente critici venind din partea cluburilor, care sunt îngrijorate de suprasolicitarea jucătorilor.
„Este o decizie care a fost luată din motive politice mai degrabă decât din motive sportive şi este regretabil. Repetăm că nu suntem în favoarea extinderii Mondialului”, a tunat, Karl-Heinz Rummenigge, președintele Asociației Europene a Cluburilor (ECA). Cel vizat direct de critici este Gianni Infantino, președintele FIFA. Reforma radicală pusă în practică de italian pare a fi una populistă și care va atrage voturi din partea țărilor care nu erau obișnuite cu prezența la Mondiale.
Oficialii FIFA au dorit un turneu final extins și din motive comerciale: mai mulți sponsori, spectatori și telespectatori, dar reversul medaliei este diluarea valorică a competiției.
În 2020 se va stabili țara care va găzdui primul CM cu 48 de echipe, iar turneul final din Qatar - 2022 va fi ultimul cu 32 de participante. În noua formulă, vor exista 16 grupe cu câte trei echipe. Se vor califica primele două, în fazele eliminatorii, ce vor începe cu „șaisprezecimi”.
Prima ediție, cu 13 naționale
Până acum s-au disputat 20 de turnee finale mondiale. Primul s-a desfășurat în 1930, în Uruguay, și au participat 13 echipe, printre care și România. Nu au avut loc preliminarii, prezența fiind asigurată de invitații. Patru ani mai târziu, la Mondialul din Franța, au evoluat 16 echipe, pentru ca în 1938, în Italia, să ia startul 15 naționale.
În 1950, în Brazilia, au participat 13 reprezentative, pentru ca, începând din 1954 (Elveția) până în 1958 (Argentina), la marea competiție să se alinieze câte 16 echipe. Prima mare extindere s-a petrecut în Spania (1982), atunci când trofeul a fost disputat de 24 de formații. Formatul s-a menținut până în 1998, atunci când la Mondialul din Franța s-au prezentat 32 de țări.
De atunci, lucrurile au rămas neschimbate și se vor desfășura după același țintar - 8 grupe a câte patru echipe, „optimie”, „sferturi”, semifinale și finale - și la turneul din Rusia (2018), și la cel din Qatar (2022).