Iohannis și Dăncilă au căzut de acord în privința bugetului serviciilor secrete și înzestrarea generoasă a Armatei

Iohannis și Dăncilă au căzut de acord în privința bugetului serviciilor secrete și înzestrarea generoasă a Armatei

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil, ieri, propunerile de buget pentru anul 2019 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale. CSAT a mai aprobat un plan amplu de înzestrare a Armatei. Numărul militarilor români care vor fi prezenți în teatrele de operații în anul care vine se suplimentează.

În cadrul ședinței CSAT s-au luat măsuri consistente de înzestrare a Armatei și s-a suplimentat numărul militarilor români care vor fi prezenți în zonele de conflict. 1.902 militari din Armata României vor participa la aceste misiuni și operații, în creștere cu 127 militari față de anul 2018. Și 759 de polițiști și militari din MAI vor participa la misiuni în afara țării. Liberalii susțineau, pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu era premier, ca militarii români din Irak să revină acasă. Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, a avut, atunci, un conflict cu Traian Băsescu în privința retragerii trupelor româneşti din Irak. Fostul ministru susținea că prezența românilor în teatrele de război este prea costisitoare.

 

Premiere și instituții noi

În anul care urmează, un detașament de elicoptere militare va participa, în premieră, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali. De asemenea, în cadrul ședinței CSAT, s-a aprobat și Conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est.

„Iniţiativa s-a dezvoltat în contextul în care țările membre NATO au adoptat la Summitul NATO de la Bruxelles, din 11-12 iulie 2018, cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune”, a declarat președintele Klaus Iohannis. Membrii Consiliului au aprobat și înfiinţarea Comandamentului Apărării Cibernetice. „Înfiinţarea acestui comandament, în subordinea Statului Major al Apărării, în cadrul procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României, va permite realizarea unei structuri funcţionale de nivel strategic, capabile să gestioneze şi să răspundă rapid la ameninţările cibernetice, pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare şi a stării de război”, spune președintele.

 

Înzestrarea Armatei pe 9 ani

Membrii CSAT au dezbătut și Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028, document prin care se achiziționează anual echipament pentru structurile de forță. Alocarea a 2 la sută din PIB se va face în continuare. „Obiectivul fundamental al procesului de înzestrare a Armatei României constă în dotarea structurii de forţe cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile şi interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO şi UE, care să asigure capacitatea de descurajare şi apărare şi viabilitatea acestora pe durata următoarelor decade, prin nivelul de eficienţă şi dezvoltare tehnologică”, susține Iohannis.

 

Nu vor fi tăieri la Servicii

Deși bugetul serviciilor secrete a fost, o bună perioadă de timp, motiv de ceartă între președinte și Executiv, se pare că varianta pentru bugetul pe 2019 l-a mulțumit și pe Klaus Iohannis. „Am luat în discuţie propunerile de buget prezentate de ministrul Finanţelor, propunerile de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, proiect care a fost avizat favorabil de CSAT”, a spus, ieri, șeful statului. Zilele trecute, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, dădea asigurări că bugetele serviciilor nu vor fi mai mici decât în 2018. La ultima rectificare, din septembrie 2018, SRI avea un buget de aproape 500 de milioane de euro, SIE avea 63 de milioane de euro, SPP, 42 de milioane de euro și STS 72 de milioane de euro.

 

Este avizul, dar nu e bugetul

Avizul în privința domeniului pe Apărare, venit cu o săptămână întârziere, a dus la amânarea adoptării Legii bugetului pe 2019. Guvernul Dăncilă nu a discutat nici săptămâna trecută și nici pe ordinea de zi de astăzi nu apare proiectul de buget, care va merge apoi spre aprobarea Parlamentului. Eugen Teodorovici a anunțat, zilele trecute, că începutul noului an va funcționa cu bugetul pe 2018.

 

Iohannis merge peste Dăncilă

Klaus Iohannis a dat asigurări, ieri, că se va ține de cuvânt și va merge la ședința Guvernului. „Guvernul nu ştie ce face. Această Ordonanţă (n.r. fiscală) este doar o nouă dovadă. Nu există niciun anunţ despre o şedinţă de Guvern sau ora la care va avea loc sau agenda care va exista acolo. De asta spun: aşteptăm să vedem. Mie-mi place să am un plan, să am o agendă, ca să ştie toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place aşa, deci aşteptăm anunţul Guvernului pe şedinţa de Guvern”, a spus șeful statului. La scurt timp, Executivul a publicat ordinea de zi a ședinței de astăzi, însă nu apare nicio OUG controversată, nici proiecte de lege din domeniile care i-ar permite președintelui să participe la ședințele de Guvern.