De la CCR pentru PSD: o bilă albă, una neagră. Guvernul agită spiritele cu o nouă Ordonanță de Urgență

De la CCR pentru PSD: o bilă albă, una neagră. Guvernul agită spiritele cu o nouă Ordonanță de Urgență

PSD a hotărât, la începutul acestei săptămâni, după o ședință CEx, să adopte, prin Ordonanță de Urgență, modifi cările declarate constituționale de CCR pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Anunțul privind OUG a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă. Printre aceste modificări se numără mai multe prevederi criticate de Comisia de la Veneția. CCR a considerat constituțională reducerea termenelor de prescripție și a termenelor necesare pentru liberarea condiționată. Abrogarea neglijenței în serviciu, modificarea definiției traficului de influență și cea a grupului infracțional organizat vor fi incluse în OUG, ca urmare a deciziei CCR. Legitimitatea adoptării modificărilor agreate de CCR, prin Ordonanță de Urgență, face obiectul unor noi dispute politice.

 

S-a decis în CEx

Ne puteți urmări și pe Google News

Șefa Guvernului a anunțat, luni seara, decizia luată în CEx. „În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituționale, să vedem oportunitatea de a fi promulgate pe OUG. Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestații la CCR, s-a legiferat mult şi termenul a fost depășit”, a spus Dăncilă.

La ședință a fost prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care pare că agreează decizia social-democraților. „S-a hotărât ca Ministerul Justiției să analizeze în ce măsură poate să fie adoptată una sau două OUG pentru transpunerea în legislaţia penală a Codurilor, a soluţiilor legislative care au fost declarate constituţionale”, a declarat ministrul Justiției. Spre deosebire de Toader, șeful său din ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că nu a fost informat despre intenția Guvernului de a adopta o astfel de OUG.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a dat de înțeles că se bucură de toată susținerea în partid pentru acest demers. „De ce ar fi nevoie de OUG? Colegii noştri au motivat că e o istorie care nu se mai termină şi au spus că pe articolele declarate constituţionale nu ar vedea de ce să nu se dea OUG”, a spus liderul PSD.

 

Constituțional și moral

Judecătorii CCR au declarat neconstituţionale 64 dintre cele 96 de modificări aduse Codurilor. Deși Puterea susține că doar prevederile rămase constituţionale ar putea fi incluse în Ordonanţe de Urgenţă, și acestea au fost criticate. Deputatul USR Stelian Ion a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că modificările agreate de CCR nu sunt neapărat bune și că procedura pe care a anunțat PSD că o va urma nu este constituțională. „Dacă sunt constituționale nu înseamnă că sunt bune (n.r. modificările). Lumea e indusă în eroare când spunem că sunt constituționale. Vom ajunge să ne dea în cap infractori și Poliția nu va avea ce să facă. Guvernanților nu le pasă. Ei se urcă în avioane și pleacă, stau mai mult în străinătate, nu merg în piețe să vadă realitatea”, a spus Ion. Deputatul susține că Puterea a ales să meargă pe varianta OUG deoarece nu mai are majoritate în Parlament, astfel le este teamă că proiectele vor pica la vot.

 

Între Parlament și Guvern

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că decizia PSD de a adopta OUG pentru modificările declarate constituționale în privința Codului Penal și Codului de Procedură Penală este în dezacord cu o altă decizie a CCR din 2010, care stabilește că un proiect aflat în proceduri parlamentare nu mai poate fi modificat de Guvern. „În situația de acum, când legea e în dezbatere parlamentară, după ce a fost restituită de Curte la Parlament, pentru că a fost găsită neconstituțională, Guvernul nu poate să preia legea, nu poate să ia de la Parlament. Parlamentul a fost investit cu adoptarea acestei legi, el trebuie să o ducă până la capăt. În conformitate cu Constituția, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării. Guvernul poate să emită OUG numai în situații extraordinare, când necesitatea reglementării nu poate fi amânată și urgența trebuie modificată în textul ordonanței, dar nu este cazul pentru că dacă ar face așa, Guvernul ar intra într-un conflict juridic de natură constituțională cu Parlamentul. Să-și vadă fiecare de treabă și să respecte Constituția, asta ar fi de făcut”, a spus Zegrean. Fostul președinte al CCR susține că soluția ar fi ca Guvernul să aștepte ca Parlamentul să adopte sau nu legea. „Guvernul este delegat, legiferează atunci când Parlamentul nu poate sau când are o lege de abilitare să emită o OUG”, a spus Zegrean.

 

Cu cât mai repede, cu atât mai bine

Avocatul Constantin Florin Durgheu (foto) a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că socialdemocrații au ales OUG pentru a scurta timpul de intrare în vigoare a modificărilor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. „Prevederile constituționale sunt în regulă, au trecut de filtrul CCR. Au ales calea OUG pentru a intra mai repede în vigoare. Scopul poate fi următorul: anumite infracțiuni, având limitele de pedeapsă mai mici, se prescriu mai repede, fapt care este benefic tuturor persoanelor care formează în prezent obictul unei cercetări penale. Este evident faptul că modificarea Codurilor prin OUG poate aduce liniște multor persoane care au calitatea de suspect sau inculpat în acest moment”, a explicat avocatul.