Este oficial! România va trece la EURO

Este oficial! România va trece la EURO

Banca Națională a României (BNR) recomandă ca în 2026 România să treacă la moneda Euro. Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație BNR va trimite sătămâna aceasta membrilor Comisiei raportul privind adoptarea euro de către țara noastră.

Comisia pentru aderarea la zona euro va publica proiectul de trecere la euro în luna decembrie, România propunânduși adoptarea moendei începând cu anul 2024. Daniel Dăianu este de părere că țara noastră ar trebui să adopte euro abia din anul 2026. „Mai realistă este intrarea în 2024 în Mecanismul Cursurilor de Schimb, care nu este mai puţin exigent decât zona euro, în fapt, prin ce implică echivalează cu intrarea în zona euro, şi, în zona euro, în 2026”, a declarat acesta.

Un scenariu propus de BNR este adoptarea în 2024 cu un prag de convergenţă de 70%, nivelul PIB-ului pe cap de locuitor al României faţă de media zonei euro (cele 19 ţări) .

Un alt doilea scenariu propus de BNR prevede un PIB pe locuitor de 75% din media ZE19 realizat în nouă ani, numai dacă rata medie de creştere istorică rămâne de 4% pe an.

„Se pot aduce argumente şi pentru 70% şi pentru 75%, ca prag de convergenţă. Oricum ai nevoie de controlul deficitului bugetar şi al deficitelor externe. Mai ales că stai în Mecanismul Cursului de Schimb 2, cel puţin doi ani, unde trebuie să rezişti la atacuri speculative, că ei ştiu în pieţele financiare că trebuie să apere acele limite. Dacă nu le poţi apăra, va trebui să restabileşti paritatea, altă poveste. De aceea există argumentul că, mai degrabă, nu stai într-o bandă foarte restrictivă, stai într-o bandă mai largă. Dezirabil este ca timpul petrecut în MCS 2 să nu depăşească doi ani, pentru a conferi credibilitate demersului. Discuţiile privind Bulgaria şi MCS 2 ar indica o şedere mai lungă în MCS 2, în vederea testării; România trebuie să fie pregătită şi pentru un asemenea scenariu”, a explicat Dăianu în cadrul seminarului „EU-COFILE” (European Union Finance & Banking Lectures project).

Dăianu a susținut că intrarea în MCS 2 nu se face numai pentru că așa își dorește o țară. „De exemplu, bulgarii au vrut să intre în iunie 2018. Dacă te uiţi la tabloul lor macroeconomic, arată bine. I s-a spus: mai aşteptaţi, vă mai examinăm. Ei îşi vor menţine Consiliul Monetar, dar nu înseamnă că pot stopa dezechilibrele externe”, a declarat acesta.

România are nevoie de salarii competitive pentru a opri emigraţia, este punctul de vedere al reprezentantului Băncii Naționale a României. „Cel puţin la medici trebuiau dublate salariile – nu mai stau oamenii în ţară. Dacă ai această creştere a salariilor şi n-ai o dinamică a productivităţii pe măsură, avem o mare problemă de competitivitate”, a conchis Daniel Dăianu.