„Reţelele de socializare reprezintă NOUL fascism! A scrie două fraze pe social media NU înseamnă că faci o discuţie. Şi a-ţi scrie opinia cu spume la gură, nu înseamnă că participi la o dezbatere”

„Reţelele de socializare reprezintă NOUL fascism! A scrie două fraze pe social media NU înseamnă că faci o discuţie. Şi a-ţi scrie opinia cu spume la gură, nu înseamnă că participi la o dezbatere”

Cântăreţul trupei Radiohead vorbeşte într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica despre lumea care şi-a schimbat comportamentul şi gândirea din cauza internetului dar şi furia oamenilor care creşte datorită promovării pe social media a violenţei: Este un nou tip de fascism, unul care nu are legătură cu cel din trecut.

''Lumea şi-a schimbat modul de a gândi din pricina Internetului şi a reţelelor de socializare. Este pur şi simplu fascism: dar nu în sensul cel vechi. Nu e nici măcar real, dar nu pentru asta nu e mai puţin periculos: noul fascism e acesta, este lumea care nu se simte responsabilă pentru propriul comportament''. Într-un interviu acordat pentru La Repubblica, ThomYorke vorbeşte despre social network şi despre reflexele şi efectele negative pe care folosirea acestora l-au avut asupra voinţei persoanelor.

Mai citim din La Repubblica:

''Am coborât în piaţă sâmbăta trecută la marea manifestaţie împotriva Brexitului. Sunt literalmente terorizat. Aşa cum cred că sunt terorizaţi oameni din toate ţările. Sau or fi paralizaţi?"

Jaron Lanier (unul dintre pionierii realităţii virtuale, astăzi foarte critic) spune că furia oamenilor creşte fiindcă prin intermediul unui algoritm ne trezim într-un joc de oglinzi unde opiniile devin din ce în ce mai extreme''. Cea ce îl sperie nu este unda conservatoare care a investit guvernele multor ţări în ultima perioadă, ci ceea ce a contribuit la venirea la putere a acestor guverne.

''Pericolul nu este un guvern stupid conservator, sau de altă doctrină, care va ajunge să se autodevoreze. Suntem ca şi dansatoarea din Suspiria ( Suspin-celebru fost, dar şi viitor film, într-o reeditare) care se află sub o vrajă pe care n-o înţelege şi se zbate când încolo, când încoace, până se sinucide. Acea dansatoare suntem noi care nu mai avem încredere în capacitatea noastră de a schimba lucrurile: fiindcă trăim într-un fel de gol, de hău''. Reţelele de socializare sunt cele care sărăcesc limbajul, discuţiile, gândurile şi raţionamentele. Care dau iulzia deşartă că suntem parte activă".

''A scrie două fraze pe Twitter nu înseamnă că faci o discuţie. Şi a-ţi scrie opinia cu spume la gură pe Facebook, nu înseamnă că participi la o dezbatere politică. Nu e nicio diferenţă între aceste reţele de socializare şi a zgâria cuvinte de retardaţi într-un WC public'', titrează La Repubblica.