În Statele Unite, pe 6 noiembrie au loc alegerile de la jumătatea mandatului. Într-o marți. Este efectul unei legi vechi de 173 de ani.
Majoritatea statelor lumii preferă ca zi de organizare a alegerilor duminica. Nu și Statele Unite. Aici, toate scrutinurile au loc marțea. Dintr-un motiv istoric.
Când, în vara lui 1878, s-a reunit convenția pentru redactarea Constituției, ea a avut foarte puțin timp pentru a tranșa numeroasele probleme de pe agendă. De aceea, în multe privințe, a delegat decizia statelor. Printre acestea, ziua alegerilor.
Statele aveau libertatea de a organiza scrutinul prezidențial într-un interval de timp de 34 de zile înainte de prima miercuri din decembrie, dată la care se adunau marii electori din colegiul electoral.
Numai că foarte repede s-a observat că sistemul încuraja haosul și frauda, arată Le Figaro într-un documentar. De exemplu, partidele organizează bande de militanți care se deplasează din stat în stat pentru a vota și a crea presiune.
Prin urmare, Congresul decide să facă ordine în 1845 prin adoptarea unei zile de vot unice la nivelul întregului teritoriu american. Optează pentru începutul lui noiembrie: recolta se încheia, iar zăpada nu făcea încă drumurile impracticabile.
Alegerea zilei din săptămână a trebuit și ea să țină seama de constrângerile logistice ale epocii. Într-o vreme în care toată lumea călătorea cu calul, căruța sau trăsura, trebuia să li se lase alegătorilor suficient timp pentru a ajunge la secțiile de votare.
Statele Unite erau o societate agricolă, iar fermele puteau fi situate la distanțe mari de orașe. Era nevoie de o zi la dus, o zi pentru a vota și o zi pentru întoarcere.
Sâmbătă era zi de muncă obișnuită. Duminica, zi liturgică. Lunea presupunea plecarea de duminică, deci inacceptabilă. Miercuri era zi de târg. Marțea, în schimb, părea o opțiune potrivită. Așa a devenit marțea ziua pentru toate alegerile americane.
Ceea ce părea cea mai convenabilă opțiune pentru societatea secolului XIX, astăzi a devenit destul de incomod: marțea este zi de muncă sau de școală. Alegătorul trebuie să-și facă timp să meargă la secția de votare și adeseori să stea la coadă, la orele de vârf.
Asociația Why Tuesday crede că ziua de marți este principalul motiv pentru absenteismul ridicat din Statele Unite și militează pentru înscrierea automată și online pe listele de alegători. Asociația cere de asemenea un vot care să aibă loc în weekend, într-o zi care să fie declarată liberă la nivel național.
Potrivit unui sondaj realizat la alegerile din 2014, 69% dintre absenți au declarat că nu au avut timp să meargă la vot din cauza constrângerilor profesionale sau școlare.
Cea mai mare rată de absenteism s-a înregistrat în 1942, când doar 36% dintre alegătorii cu drept de vot au participat la scrutin.
De obicei, alegerile de la jumătatea mandatului „(Midterms”) se bucură de o participare și mai mică. Însă din cauza și datorită lui Trump, alegătorii s-ar putea simți mai interesați să voteze anul acesta. Potrivit unui sondaj Pew din septembrie, 59% dintre alegătorii republicani și 67% dintre alegătorii democrați se declarau mai interesați să voteze decât de obicei.