Proiect de lege pentru ȘOFERII prinşi sub influenţa băuturilor ALCOOLICE. Cu ce vor fi DOTATE mașinile contravenienților

Proiect de lege pentru ȘOFERII prinşi sub influenţa băuturilor ALCOOLICE. Cu ce vor fi DOTATE mașinile contravenienților

28 de parlamentari au depus în Senat un proiect de lege potrivit căruia şoferilor prinşi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice li se poate impune să conducă timp de 180 de zile doar maşini în care se montează un aparat care opreşte motorul când detectează alcool în aer.

„Perioada în care titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce doar autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie dotate cu mijloc tehnic certificat „Alcool-Stop”  se consideră perioadă de restricţionare a exercitării dreptului de a conduce”, prevede proiectul depus în Senat.

Dispozitivul „Alcool-Stop” este un dispozitiv certificat care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai şi „permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveolar expirat” de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

 „În funcţie de circumstanţe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile în locul sancţiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”, se prevede în proiectul legislativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă agentul constatator optează pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie limitat la autovehiculele dotate cu mijloc tehnic certificat „Alcool-Stop”.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu este dotat cu mijloc tehnic certificat „Alcool-Stop”  de către o persoană aflată în perioada de restricţionării exercitării dreptului de a conduce, constituţie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se mai arată în proiectul legislativ, relatează Mediafax.