Consecințele DEZASTUOASE ale unui Brexit fără acord. Taxe URIAȘE pentru companiile din UE

Consecințele DEZASTUOASE ale unui Brexit fără acord. Taxe URIAȘE pentru companiile din UE

Mai sunt doar câteva luni și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu are încă un acord oficial. Negocierile de pănă acum nu au ajuns la niciun rezultat

Theresa May a subliniat că este pe deplin angajată să negocieze un acord cu UE, dar consideră că trebuie să ia în considerare planuri de urgenţă în cazul în care nu se poate ajunge la un acord, potrivit agerpres.ro

Companiile din Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu taxe de până la 14 miliarde de lire sterline (18,28 miliarde de dolari) pe an dacă nu se va ajunge la un acord privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a afirmat luni ministrul britanic al comerţului, Liam Fox. "Dacă nu vom avea un acord cu UE, asta va afecta foarte mult şi comerţul european. Afacerile europene vor trebui să plătească taxe pentru a avea acces la piaţa britanică, posibil în valoare de până la 14 miliarde de lire sterline pe an. Este o taxă de afaceri destul de mare care va fi aplicată afacerilor europene. Este în interesul tuturor să ajungem la un acord şi să facem asta cât mai curând posibil", a declarat Fox la postul de televiziune BBC.

Marea Britanie urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mulţi oficiali UE susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE. Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomaţi europeni îl iau în calcul, este ca Marea Britanie să ceară prelungirea tratativelor cu UE după 29 martie 2019, data ieşirii efective a ţării din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE.