INCREDIBIL. O femeie și-a donat corpul în scop științific. De fapt, cine era donatoarea?
- Lucian Ionescu
- 9 august 2018, 20:10
De cele mai multe ori gesturile mari vin din partea oamenilor simpli. Uitând că suntem oameni cu toții și suntem muritori fără excepție. Ne mira atunci când o un om fără pregătire deosebită și ,desigur, fără o poziție socială înaltă poate da exemple de viață pe care majoritatea oamenilor nu ar fi în stare să le facă.
Chiar dacă era doar femeie de serviciu la o facultate de medicină, Harriet Cole a sfârşit prin a aduce o contribuţie mai mare la ştiinţele medicale decât oricare dintre doctorii pe lângă care lucra.
Puţini îi recunosc numele în ziua de azi, dar, fără Cole, modul în care înţelegem sistemul nervos uman nu ar fi acelaşi. Nimeni nu ştie motivul pentru care Harriet Cole şi-a donat corpul ştiinţei, însă contribuţia ei este ţinută minte până în ziua de azi.
Se ştiu puţine lucruri despre scurta viaţă a Harrietei Cole. Ştim că a lucrat ca femeie de serviciu la Facultatea de Medicină din Philadelphia (în prezent parte a Universităţii Drexel), la sfârşitul secolului al XIX-lea. Sarcinile ei includeau curăţarea laboratoarelor şi a sălilor de curs. Unul dintre laboratoare îi aparţinea profesorului de anatomie Rufus B. Weaver.
Weaver era originar din Gettysburg, Pennsylvania, şi a început să lucreze în domeniul anatomiei la sfârşitul Războiului Civil American. Mulţi dintre soldaţii ucişi în Bătălia de la Gettysburg au fost îngropaţi cu repeziciune în morminte superficiale, în locul în care căzuseră.
Harrietei Cole, fiind bolnavă a lăsat un testament în care a specificat ca după moartea ei, trupul să fie folosit de facultatea unde a lucrat pentru a ușura munca de cercetare a medicilor în depistarea și înțelegerea unor boli