ȚEAPA SUPERBINGO. Nimeni nu mai poate fi tras la răspundere. A expirat termenul

ȚEAPA SUPERBINGO. Nimeni nu mai poate fi tras la răspundere. A expirat termenul

În dosarul SuperBingo Metropolis nimeni nu mai poate fi tras la răspundere deoarece Fiscul a depus cererea de răspundere personală după expirarea termenului de prescripție.

În mai multe judeţe din ţară, poate chiar în toate, există o regulă, ca Fiscul să solicite atragerea răspunderii personale și patrimoniale a foştilor administratori la toate insolvenţele şi falimentele în care are calitatea de creditor. Mai mult, regula presupune şi atacarea sentinţelor din prima instanţă dacă sunt în favoarea pârâtului.

Potrivit supervizor.ro, în cazul firmei care a organizat jocul SuperBingo Metropolis, Phoenix Games din Bistrița a intrat în insolvenţă pe 17 februarie 2012, iar tabelul definitiv al creanţelor a fost publicat abia în octombrie 2014. Prezenta o masă credală de 15,94 milioane lei, cel mai important creditor fiind Fiscul, cu puţin peste 5 milioane lei.

Pe 25 octombrie 2017, la 5 ani şi 8 luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă, Direcția Finanțelor Cluj Napoca şi-a amintit că trebuie să solicite angajarea răspunderii personale a fostului administrator, Vasile Eugen Cosma, și a formulat o cerere în acest sens, demers care a dus la constituirea unui dosar. Fiscul a solicitat ca pârâtul să suporte din averea personală toată masa credală de 15.940.663 lei, deşi firma era în reorganizare judiciară şi se putea presupune că o parte din pasiv va fi recuperată.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud nu a mai judecat cererea pe fond pentru că fost depusă după expirarea termenului de prescripţie. Potrivit judecătorilor care au motivat sentința, „momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie, de 3 ani, nu poate fi situat mai târziu de 2 ani de la data deschiderii procedurii, în speţă data de 17.02.2014”.

Fiscul ar fi trebuit să depună cererea respectivă cel târziu pe 17 februarie 2017, dar a întârziat cu 8 luni şi o săptămână. „A rămas în pasivitate procesuală mai bine de 5 ani”, arată judecătorii. Finanțele Publice din Bistriţa-Năsăud a atacat cu recurs sentinţa dată în primă instanță, dar a pierdut procesul.

Fiscul a pierdut 5 milioane de lei, iar televiziunea care a găzduit jocul, 2 milioane de lei.