DEZVĂLUIRI INCENDIARE: Cum e MANEVRATĂ TACTIC controverasta Lege a exploatării gazelor offshore!

DEZVĂLUIRI INCENDIARE: Cum e MANEVRATĂ TACTIC controverasta Lege a exploatării gazelor offshore!

Deși Camera Deputaților a amânat controversata Lege a exploatării gazelor offshore, acest gest reprezintă, cel mai probabil, o manevră tactică, ”fie de interes public, fie de interes personal”, susține fostul ministru și europarlamentar PSD, Adrian Severin, pe Facebook.

”Legea exploatării gazelor offshore. Legea asta îmi dă frisoane. Din păcate nu am avut timpul și informația ca să o aprofundez, pentru a-mi forma o opinie fermă. Știu din experiența proprie că la adoptarea unor asemenea acte normative presiunea externă (guvernamentală și corporatistă) este enormă și că noi cel mai adesea cedăm. Pe de altă parte, de multe ori, presiunile împotriva adoptării unor legi de asemenea importanță strategică își au izvorul tot în interese obscure și de loc pioase.

Teama de ”represiune”?

Unii doresc să ne ‹ajute› în exploatarea unor asemenea resurse preluându-le pe gratis; alții vor să ne ‹ajute› să nu le exploatăm deloc, căci ni le pot furniza ei scump (din punct de vedere financiar și politic). România pierde în ambele situații. O stare de disconfort suplimentar în speță mi-o dă împrejurarea că dacă argumentele criticilor legii au fost date publicității (și sunt convingătoare), contraargumentele promotorilor ei nu s-au auzit. Să fie din cauza lipsei acestora, a aroganței celor care au deja voturile necesare, sau a achiesării tacite la critici a politicienilor care nu au tăria să se exprime public de frica represiunii ‹statului de drept›?!

Cazul Năstase/Petrom

Pe de altă parte, ceea ce nu îmi place la această petiție (a cărei idee, altminteri, o salut) este referirea cu conotație negativă la cazul Năstase / Petrom. Nu pentru că aș fi vreun susținător al acelei privatizări, ci pentru că, introducând în ecuație o problemă controversată deja consumată, alături de una de actualitate, se riscă pierderea din rândul celor implicați în combaterea soluției la problema din urmă a celor care sunt fani ai soluției la problema dintâi.

O manevră tactică?

Înțeleg că în Camera Deputaților adoptarea legii a fost amânată în scopul regândirii proiectului. Dacă este așa, mai avem o speranță. Convins fiind, totuși, că astfel de amânări sunt și manevre tactice, fie de interes public fie de interes personal. (După cum manevră tactică poate fi și trecerea rapidă printr-o Cameră pentru a fi omorâtă în cealaltă, înainte ca lobbyiștii politici să prindă de veste.)”, scrie Adrian Severin.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News