PEDEPSE MAJORATE pentru EDUCATOARELE de la "GRĂDINIȚA GROAZEI" din Constanța
- Feri Predescu
- 23 mai 2018, 16:08
Cele șase angajate al centrului Micul Regat din Constanța, numit și "Grădinița Groaze"i, judecate pentru purtare abuzivă în cazul a cinci copii ai căror părinți le-au acționat în instanță pentru rele tratamente, au primit pedepse majorate, cu suspendare. Curtea de Apel Constanța a decis, în plus, că inculpatele trebuie să plătească, în solidar, 50.000 de euro daune morale minorilor maltratați.
Directoarea grădiniței Micul Regat, Eliza Pufleanu, pe care Judecătoria Constanța o achitase, a primit de la Curtea de Apel, a pedeapsă de un an şi cinci luni închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la infracţiunea de „purtare abuzivă” în formă continuată. Directorul educativ, Cristina Manolache, primește o condamnare la un an și cinci luni cu suspendare, după ce Judecătoria îi dăduse un an cu suspendare. Celelalte patru angajate, inculpatele Hercuş Larissa Victoria, Vierescu Georgiana, Irina Petre și Cristina Aramă rămân cu pedepse între un an și un an și cinci luni cu suspendare.
În plus, după ce Judecătoria Constanța stabilise, în primă instanță, că inculpatele vor plăti între 1000 și 1500 de euro daune morale copiilor maltratati, Curtea de Apel a dat o soluție care mulțumește părțile vătămate. Majorează cuantumul daunelor morale la câte 10.000 euro sau echivalentul în lei către minori, prin părinții lor, obligând inculpatele la plata în solidar a acestora. Decizia este definitivă.
Dosarul a fost deschis în urmă cu patru ani după ce părinții mai multor copii au reclamat, cu dovezi video și audio, că micuții au fost maltratați de către angajatele grădiniței. Înregistrările redau agresiunile la care erau supuși copiii, limbajul violent al educatoarelor, ţipetele de durere ale micuţilor. Apărătorii au cerut cercetarea educatoarelor pentru rele tratamente aplicate minorilor, pentru care pedeapsa este de la 3 la 7 ani închisoare. Procesul a fost îndelung mediatizat datorită unui judecător care a obligat în mai multe rânduri jandarmii să-i aducă pe copii, părți vătămate, la audieri în instanță. Părinții micuților sunt mulțumiți acum și văd în soluția instanței o victorie a demersului lor în justiție. Ei spun că, deși inculpatele au primit pedepse cu suspendare, vestea că au făcut rău unor copii fără apărare le compromite cariera pătată.