Comisia Iordache ADOPTĂ modificările la STATUTUL MAGISTRAȚILOR. „Este ca în RUGBY. Cine are MINGEA...”

Comisia Iordache ADOPTĂ modificările la STATUTUL MAGISTRAȚILOR. „Este ca în RUGBY. Cine are MINGEA...”

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi modificările la Statutul judecătorilor şi procurorilor, lege reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, cea mai importantă schimbare fiind definiţia erorii judiciare.

Parlamentarii din Comisia Iordache au luat în discuţie amendamentele depuse de senatori, modificându-se definiţia erorii judiciare.

 

„A fost înlocuită sintagma „încălcarea flagrantă” cu „încălcarea evidentă” şi „gravă”. Toată această definiţie este preluată din cele două decizii ale CCR. Am vrut să fim cât mai aproape de ce ne-au cerut judecătorii constituţionali încât această ultimă definiţie a erorii judiciare să nu mai poată avea vreo hibă ca cineva să o conteste”, a explicat Florin Iordache, preşedintele comisiei.

Iordache a mai spus că nu mai există motive pentru care legea să fie contestată la CCR, având în vedere cele două decizii din trecut.

„Am finalizat practic cea de-a treia lege în care, în urma răspunsului Curţii Constituţionale, trebuia să definim eroarea judiciară, prin dezbateri şi discuţii în comisia specială am definit şi eroarea judiciară, astfel încât şi ce-a de-a treia lege să ajungă la promulgare. Din punctul nostru de vedere, nu mai sunt motive să fie atacată la Curtea Constituţională. Nu ştiu de vor face colegii din opoziţie sau ce va face preşedintele Iohannis. Deja CCR, în cele două decizii anterioare, s-a pronunţat şi atunci fără îndoială noi credem că nu mai sunt elemente. Considerăm că astăzi, dacă va fi un vot în Senat, şi această lege le va ajunge pe celelalte două, astfel încât pachetul care vizează legile justiţiei să fie în sfârşit promulgat”, a spus președintele comisiei.

Întrebat în legătură cu urgenţa adoptării acestor modificări, Iordache a spus: „Dezbaterea pe această lege s-a desfăşurat înainte de a intra în Camera Deputaţilor. Am întrebat dacă sunt amendamente sau alte discuţii, singurele corelări erau cu acea sintagmă „gravă”. Este ca în rugby. Cine are mingea, o protejează, aşa facem şi noi. Ca în rugby, avem o lege pe care trebuie să o protejăm şi să o trimitem ca preşedintele să o promulge”, conform AGERPRES.

Potrivit textului adoptat, „există eroare judiciară atunci când: a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.

Anterior, Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ, cu 181 de voturi „pentru”, 74 - „împotrivă” şi 5 abţineri. Senatul este for decizional în acest caz.