De ce pierde partidul lui Orban liberali

De ce pierde partidul lui Orban liberali

PNL s-a confruntat în ultima perioadă cu demisii, demiteri, ba chiar și cu excluderi din partid.

„Fraudarea” alegeri lor interne, lipsa democrației, existența încă a răfuielii între vechii PDL-iști și PNL-iști și „deviaționismul de la linia partidului” au așezat formațiunea politică condusă de Ludovic Orban „pe un butoi cu pulbere”.

Demisii

Parlamentari din Constanța, Arad și Mureș și-au înaintat demisiile din PNL în ultima jumătate de an. Senatorul de Constanța Vergil Chițac a anunțat, în septembrie 2017, că îi va părăsi pe liberali, dar va activa în continuare ca independent. Demisia liberalului s-a fondat pe nemulțumirea acestuia față de atitudinea conducerii centrale a partidului cu privire la contestația pe care a depus-o „la fraudarea” alegerilor din primăvara anului trecut în organizația municipală Constanța.

De altfel, deputatul de Arad Eusebiu Pistru a demisionat din PNL, în decembrie 2017, și a trecut la formațiunea politică a lui Călin Popescu Tăriceanu – ALDE. Pistru a declarat înainte de a pleca din partid că „în PNL Arad nici liberalismul nici democrația nu mai există, cauza principală fiind Gheorghe Falcă”. Mai mult, deputatul a precizat că a așteptat timp de șapte luni ca lucrurile să se schimbe în PNL Arad, la intervenția conducerii centrale a partidului, lucru care nu s-a întâmplat, și astfel pasul către ALDE al liberalului a fost inevitabil.

Cea mai recentă plecare din PNL este a deputatului de Mureș Doru Oprişcan care a demisionat, în martie, pe motiv că „tot ce înseamnă acum activitatea PNL Mureş este războiul pe care îl duc foştii PNL-işti împotriva foştilor PDL-işti”.

Demiteri

Biroul politic al PNL a decis, în cadrul aceleiași ședințe, demiterea conducerii Sector 3 în frunte cu președintele Florin Alexe.

Înainte de întrunirea liberalilor, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, pentru EVZ, că va demite conducerea PNL Sector 3 pe motiv de „de noncombat în față PSD”.

Vizor

Probleme sunt și la PNL Neamț unde conducerea liberalilor a decis să înființeze o comisie „de pace” care ar trebui să redacteze și să prezinte, cât mai curând, un raport despre neînțelegerile din interiorul filialei Piatra Neamț. Potrivit surselor EVZ, Orban îl va demite pe liderul liberalilor nemțeni, Mugur Cozmanciuc, chiar după prezentarea raportului amintit.

De altfel, și în PNL Vaslui sunt supărări. Deputatul Daniel Olteanu este de părere că „PNL forțează o despărtire” de acesta, întrucât nu a fost invitat la ședinta regională a organizațiilor liberale, de la Bacău. „Prieteni, nu mai e nicio urmă de îndoială că PNL forțează o despărțire de mine. Am servit acest partid peste 20 de ani. (…) Ultima dovadă e întâlnirea regională care a avut loc în weekend în Bacău, destinată conducerii organizațiilor din zonă și parlamentarilor, o întâlnire despre care nu doar eu nu am fost informat, ci și mulți dintre primarii PNL din Vaslui, care aveau un cuvânt de spus”, a scris deputatul PNL, pe Facebook.

Excluderi

Conducerea centrală a liberalilor l-a exclus, la sfârșitul lunii martie, pe senatorul Daniel Zamfir (foto) din PNL. „Am luat decizia în Biroul Executiv de a-l exclude pe senatorul Daniel Zamfir din PNL. Va fi supusă validării Consiliului Naţional, la prima reuniune. (...) Daniel Zamfir nu este depăşit în materie de atacuri la adresa PNL de niciun reprezentant al PSD. Nu cred că în PNL are loc o persoană care este susţinută de PSD, iniţiază proiecte de lege alături de consilieri ai primului ministru PSD şi care este aplaudat la scenă deschisă de PSD pentru diferite proiecte pe care le pune în dezbatere”, a explicat Orban, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei conducerii PNL.

La începutul anului, președintele liberalilor l-a amenințat pe senatorul Daniel Zamfir cu excluderea din PNL dacă „va continua pe linia” unor „atitudini neconforme cu deciziile partidului”, referindu-se la proiectul de lege prin care Zamfir propune limitarea dobânzilor la credite.

 

Ne puteți urmări și pe Google News