Coreea de Nord a furnizat arme nucleare Siriei, dezvăluie un raport al ONU

Coreea de Nord a furnizat arme nucleare Siriei, dezvăluie un raport al ONU

Coreea de Nord a trimis în Siria echipamente care pot fi folosite la fabricarea de arme chimice, arată un raport al ONU. Circa 40 de transporturi, despre care nu se știa până acum, au fost făcute între 2012-2017, precizează documentul din care presa a publicat fragmente.

Printre materialele trimise se numără plăci rezistente la acid, valve și conducte. Raportul ONU spune că specialiști nord-coreeni în rachete au fost văzuți la centre de fabricare a armelor în Siria. Acuzațiile vin după alte rapoarte conform cărora forțele siriene au folosit atacuri chimice asupra populației, deși guvernul sirian nu recunoaște aceste acuzații.

Coridoare umanitare

Între timp, loviturile aeriene pot fi auzite în Ghouta de Est, lângă Damasc, în cea de-a doua zi în care ar fi trebuit să se oprească temporar luptele, pentru a fi acordate ajutoare umanitare. Ajutoarele nu au putut fi distribuite în regiunea controlată de rebeli, în prima oră, dintre cele cinci de „pauză”, pentru că, de fapt, raidurile nu s-au oprit. Activiștii dau vina pe loviturile aeriene și ale artileriei din partea forțelor guvernamentale, în timp ce Rusia declară că rebelii au asediat „coridorul umanitar” pe unde ar fi trebuit să treacă civilii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Document confidențial

Raportul confidențial al experților ONU, care verifică respectarea de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate, scrie că există dovezi ale furnizării ilicite de armament în Siria. Raportul, văzut de jurnaliștii de la BBC, detaliază „tehnicile inovative de evaziune” folosite de Coreea de Nord pentru a trimite piese precum: plăci rezistente la temperaturi ridicate, rezistente la acizi, supape rezistente la coroziune și termometre.

Arme chimice

Centrul pentru Cercetări și Studii Științifice (SSRC) - o agenție a guvernului sirian - ar fi plătit Coreei de Nord aceste echipamente, prin intermediul mai multor companii. SSRC este promovat de guvernul sirian ca un institut de cercetări civile, dar o agenție de informații secrete din Occident a susținut, pentru BBC, anul trecut, că în trei locații ale SSRC au fost fabricate arme chimice: Masyaf, în provincia Hama, dar și în Dummar și Barzeh, chiar lângă Damasc.

Barzeh a fost nominalizat în raportul ONU ca unul dintre locurile în care tehnicienii nord-coreeni au fost văzuți că lucrează cu arme chimice și rachete balistice. Guvernul sirian le-a spus experților ONU că singurii nord-coreeni prezenți în Siria sunt antrenori sportivi și atleți. Experții ONU menționaseră, într- un raport public, încă din septembrie 2017, că „anchetează informații privind cooperarea dintre Siria și Coreea de Nord în privința armelor convenționale, rachetelor balistice și armelor chimice interzise”.

Firme din China

Printre transporturile din Coreea de Nord către Siria, cel puțin cinci au fost trimise prin intermediul unei firme chinezești de comerț, Cheng Tong Trading Co Ltd, spune ONU. Transporturile aveau plăci rezistente la acid, ce pot fi folosite pentru activități la temperaturi ridicate - o cantitate ce ar putea acoperi 5.000 de metri pătrați, suficient pentru un proiect industrial la scară mare.

Elementele confiscate includ materiale ce pot fi utilizate pentru construirea unor cărămizi, în interiorul unei fabrici chimice, arată documentul citat. Chinezii au răspuns acestor acuzații spunând că „nu există dovezi care să demosntreze că firma Cheng Tong Trading Co a făcut afaceri cu vreo companie nord-coreeană, care să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate”.

Documentul conține contracte între fi rme siriene și nord-coreene

Experții au arătat că vor continua investigația activităților în Siria ale lui Ryu Jin, un oficial important de la Corporația pentru Dezvoltarea Minieră din Coreea (KOMID), care este pe lista neagră de sancțiuni a ONU.

El s-a prezentat drept general maior, într-o scrisoare în care i-a făcut o propunere oficială generalului maior sirian Ali Salim, de la Biroul de Aprovizionare a Armatei, privind „un sistem de comandă și control al apărării aeriene”. KOMID este principalul traficant de arme și exportator de bunuri și echipamente pentru rachete balistice și arme convenționale din Coreea de Nord.

Raportul spune că, printre alte activități, Ryu Jin a trimis rulmenți cu bile și cabluri optice în Siria și a obținut 56.000 de euro, respectiv 48.000 de euro, care au fost transferați prin Banca Comercială Tanchon.

William Newcomb, care a făcut parte din echipa experților ONU pentru Coreea de Nord, între 2011- 2014, a numit raportul „un pas important înainte”.

Convenția armelor chimice

De la începutul războiului civil din Siria, în 2011, au existat suspiciuni că Phenianul furnizează echipamente și expertiză în sprijinul programului de arme chimice al președintelui sirian Bashar al-Assad.

Aceste suspiciuni au continuat și după ce, în 2013, Siria a semnat Convenția privind interzicerea Armelor Chimice și a susținut că ar fi renunțat la rezervele sale de arme de acest tip. „Știam că se întâmplă lucruri. Doream să scoatem din joc programul de arme chimice și pur și simplu nu reușeam să obținem de ce aveam nevoie pentru a face asta”, a spus Newcomb.

Raportul de 200 de pagini include copii ale unor contracte între firme din Coreea de Nord și Siria, dar și facturi de încărcare a materialelor transportate. Multe informații au fost furnizate de state membre ONU neidentificate.