Cum să-ți maschezi incompetența. Studiu de caz: Gabi Firea, Carmen Dan și Balena Albastră

Cum să-ți maschezi incompetența. Studiu de caz: Gabi Firea, Carmen Dan și Balena Albastră

Sigur vă amintiți de isteria națională de acum câteva luni cu presupusul joc „Balena Albastră”. În lipsă de altă activitate notabilă la Ministerul de Interne sau la Primăria Capitalei, Carmen Dan și Gabriela Firea au pornit o campanie media împotriva acestui fenomen.

Timp de câteva zile, nu puteai să deschizi televizorul fără să le vezi pe cele două viteze cum s-au decis să stârpească „Balena albastră”. Puțin a contat că psihologii și sociologii avertizau că atenția acordată acestui presupus joc și mediatizarea la care au contribuit poate fi teribil de nocivă și că mai mult agravează situația. Firea și Dan aveau deja un plan media care trebuia pus în aplicare.

Ei bine, într-o știre care a trecut neobservată zilele trecute, aflăm că DIICOT a clasat dosarul „Balena Albastră” și că niciunul dintre adolescenții despre care s-a presupus că s-au sinucis din cauza acestui joc nu aveau, de fapt, nicio legătură cu acesta. Citez din rezoluția DIICOT: „Este greu de cuantificat şi de justificat suferinţa prin care au trecut rudele minorilor, care, dincolo de durerea inerentă pierderilor suferite, au fost nevoite să facă faţă unor speculaţii nedrepte”.

Modalitatea în care Gabriela Firea și Carmen Dan s-au folosit de „Balena albastră” pentru un pic de publicitate și de popularitate reprezintă un studiu de caz asupra cinismului în politică. Cele două au mers în școli însoțite, desigur, de camerele de luat vederi, pentru a vorbi despre un fenomen despre care știau cam cât știu eu despre asteroizi. Adică nimic.

Dar cel mai important e că, pentru câteva zile, mimând implicarea și competența, nu s-a mai discutat despre adevăratele probleme pe care cele două trebuiau să le gestioneze. Deficitul de polițiști de la nivelul Ministerului de Interne, lipsa dotărilor din sistem, de exemplu, în cazul lui Carmen Dan. Haosul din traficul bucureștean, starea deplorabilă a unor școli în care se mai prăbușește un tavan sau modernizarea spitalelor din București în cazul Gabrielei Firea.

De fapt, primarul general e specialistă în generarea de isterii publice. La câteva luni după jocul de PR cu „Balena albastră” a reușit să blocheze un oraș întreg atunci când a închis școlile din Capitală pentru o ploicică, pretinzând că ne lovește furtuna secolului. Televiziuni în breaking-news, părinți care au fugit de la muncă pentru că au fost sunați că trebuie să își ia copiii de la creșe, grădinițe, școli, iar Firea era în direct, alarmând pe toată lumea. Pe cei mai mulți, ploicica i-a prins blocați în trafic, dar ne-am obișnuit să fim blocați în trafic deci, până la urmă, n-a fost mare lucru.

E celebru filmul „Wag the Dog” - o comedie neagră despre cum se distrage atenția opiniei publice de la un scandal sexual prezidențial prin înscenarea unui război. Acoperirea unei teme de pe agenda publică sau distragerea atenției de la adevăratele probleme prin provocarea apariției altui scandal e o schemă clasică, dar teribil de eficientă.

Ce pregătește Firea pentru alegerile din 2020, ca să fie sigură că nu se discută despre bilanțul ei la Primăria Capitalei? O invazie a extratereștrilor ar fi o idee demnă de a fi luată în calcul. Sunt sigură că ne explică doamna Firea cum ne scapă de ei. Alături de Carmen Dan, sigur!