Daniel Zamfir face acuzaţii grave, după ce a fost schimbat de la conducerea Comisiei Economice: „Ludovic Orban îl atacă pe Iohannis prin interpuşi”

Daniel Zamfir face acuzaţii grave, după ce a fost schimbat de la conducerea Comisiei Economice: „Ludovic Orban îl atacă
pe Iohannis prin interpuşi”

Conform parlamentarului liberal, atacurile liderului PNL au fost făcute printr-un mail intern trimis de Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al partidului, şi printr-un filmuleţ critic la adresa preşedintelui postat de Mihail Neamţu, un om promovat de Orban. Daniel Zamfir a mai dezvăluit că Teodor Atanasiu şi Eugen Nicolaescu au încercat să blocheze, în interioul PNL, Legea dării în plată, cei doi având interese în sistemul bancar. Tot el spune că, astăzi, singurul program politic al liberalilor este „hashtag rezist”

Sorin Andreiana: Ce s-a întâmplat în şedinţa în care aţi fost schimbat de la conducerea Comisiei Economice?

Daniel Zamfir: A fost un ordin direct venit de la Ludovic Orban de execuţie a mea. El a dat telefoane până la două dimineaţa, în noaptea de dinaintea şedinţei, să ceară execuţia mea, a doamnei Alina Gorghiu şi blocarea Adrianei Săftoiu, care candida pentru şefia grupului de la Camera Deputaţilor. Înaintea şedinţei colegii senatori mi-au spus că sunt cel mai activ parlamentar al partidului, chiar în timpul şedinţei în care s-a votat au spus că apreciază activitatea mea. În aceste condiţii am fost schimbat.

- De ce credeţi că şi-a dorit schimbarea dumneavoastră?

- Pentru a înţelege mai bine trebuie să ne uităm ce proiecte sunt acum în discuţie la Comisia Economică din Senat. Este proiectul meu de limitare a dobânzilor demente ale IFNurilor. Al doilea proiect se referă la firmele de recuperare. Astăzi, peste un million de oameni sunt pe mâna acestor firme de recuperare, care funcţionează pe o piaţă total nereglementată. Nu îi controlează nimeni. Execută oameni şi pun poprire pe conturi abuziv.

Al treilea proiect se referă la firmele de leasing pentru care vreau să facem acelaşi lucru ca la darea în plată la case. Adică să dai maşina înapoi când nu mai poţi plăti şi să nu mai rămâi cu alte probleme. În cazul tuturor acestor proiecte sistemul bancar este profund interesat să fie blocate.

- Credeţi că cineva din afara PNL a cerut schimbarea dumneavoastră?

- Eu sunt convins că Ludovic Orban execută ordine din afara partidului. Când ştii că oamenii tăi apreciază un parlamentar şi tu dai ordin să fie executat, e clar că cineva din afara PNL a cerut asta.

- Dar cu el, în calitatea lui de preşedinte PNL, aţi vorbit despre aceste trei legi?

- Legile au fost iniţiate în primăvara anului trecut, fiind semnate inclusiv de 15 parlamentari PNL. La puţin timp după ce domnul Orban a devenit preşedinte al partidului, am avut o discuţie cu dumnealui în care i-am prezentat proiectele. Mi-a zis că sunt foarte bune şi să merg înainte cu ele, mai puţin legea leasingului la care a spus că se mai gândeşte. I leam şi trimis pe mail.

În aceste condiţii, în luna decembrie, din senin, domnul Orban a dat un interviu în care a anunţat că nu mai susţine cele trei proiecte şi că dacă mai continui ne despărţim. Între această discuţie şi interviul din decembrie nu am mai avut nicio discuţie. Nici în partid nu a avut loc vreo discuţie pe aceste legi.

- A mai avut o declaraţie în urmă cu două săptămâni...

- În urmă cu două săptămâni m-am trezit cu o nouă declaraţie în care spune că am foarte multe deviaţii de la linia partidului. Eu cred că a procedat profund incorect. Dacă era sincer şi de bună credinţă, firesc era să mă cheme şi să îmi spună care sunt diaviaţiile şi unde să mă îndrept. În momentul în care m-a acuzat, prima mea dorinţă a fost să îmi identifice elemente de deviaţionism.

Am cerut acest lucru într-o şedinţă a partidului. Mi-a spus că nu e pe ordinea de zi subiectul şi nu discutăm. Era firesc să discutăm în partid, fiind semnate inclusiv de un vicepreşedinte al partidului, Benoni Ardelean.

- Dar care este linia partidului? Aveţi la PNL vreun program economic pe care trebuie să îl promovaţi?

- Din păcate PNL-ul, de când este Orban preşedinte, nu a conturat o linie politică. În afară de „ciuma roşie”, „penalii”, „Dragnea la puşcărie” şi „hashtag rezist” nu am identificat o linie a partidului pe care trebuie să merg. Eu am şi spus în partid că să spui în continuare, de un an de zile, doar aceste mesaje, fără să arăţi oamenilor cu ce eşti tu mai bun decât ei nu este bine.

Eu nu cred că goana asta după „hashtaguri” şi „like-uri” este motorul creşterii încrederii oamenilor în PNL. Noi care vrem să reprezentăm clasa de mijloc. Oamenii pe care ar trebui să îi reprezentăm noi nu au timp de aşa ceva, au treabă, ei sunt întreprinzători.

Ludovic Orban. Foto: Facebook Cătălin Anghel

- V-a chemat cineva de la PNL să ajutaţi la creionarea unui program economic al partidului?

- Nu m-a chemat nimeni şi nu ştiu să existe vreo echipă care se ocupă de aşa ceva. Înţeleg că domnul Cîţu este eminenţa cenuşie care se ocupă de economie, dar îl văd cel mai activ pe Facebook unde pune grafice şi îl înjură de trei ori pe zi pe Dragnea. Ori eu nu cred că asta ajută PNL. Sigur, trebuie să critici PSD-ul, dar noi trebuie să venim să arătăm antreprenorilor ce tip de politică propunem şi cum am face noi dacă am fi la putere.

- Am văzut că în mediul online sunteţi acuzat că sunteţi mai degrabă apropiat de mesajul PSD. Poate să fie acesta motivul acuzaţiei de deviaţionism?

- Este adevărat. La Parlament stau lânge Eugen Teodorovici, stau în bancă cu el. Aşa m-a pus staff-ul tehnic al Senatului. Lăsând gluma la o parte, cred că motivul acestor acuzaţii se referă la faptul că proiectele mele de legi sunt semnate şi de parlamentari PSD. Dar acesta nu este un lucru de condamnat, din punctul meu de vedere.

Eu am învăţat de la Legea dării în plată că atunci când vrei să îţi treacă un proiect de lege trebuie să convingi parlamentari de la toate partidele. La noi la PNL e aşa: dacă nu îţi convine ceva la un om şi vrei să-i găseşti ceva spui că e cu PSD-ul. Când n-ai ce să mai zici de un om, zici că e pesedist.

- Mai sunteţi acuzat că faceţi legi socialiste şi populiste...

- Astea nu sunt legi de protecţie socială. Acestea sunt legi de oprire a abuzurilor, iar abuzurile nu au culoare ideologică. Un abuz nu poate fi de stânga sau de dreapta. Mă deranjează că cei care mi-au vrut mie capul induc şi chestia asta, că am proiecte socialiste. Oamenii aceştia care şi-au luat credite au nevoie de protecţie socială? Ei nu sunt asistaţi social. Oamenii aceştia sunt populaţia activă a ţării. Ca să îi liniştesc pe băieţii aceştia care propagă minciunile aceastea, le transmit că acesta chiar este electoratul PNL.

- Care este atmosfera în PNL în acest moment?

- Noi vorbim de Dragnea că îşi pune oamenii lui în funcţie, dar Orban face acelaşi lucru în PNL. Nu ştiu cum vor mai ieşi public acum comunicatorii partidului să vorbească de Dragnea, cât în PNL se întâmplă la fel. Suntem foarte aproape de PNLudovic. Este mult mai rău decât în PSD. Teodorovici l-a tocat un an de zile pe Dragnea şi a avut poziţii publice împotriva propriului Guvern şi acum este pus ministru de finanţe, iar Zamfir care a audiat şapte miniştrii de la PSD este executat.

Când am venit eu în PNL, la începutul lui 2008, îmi aduc aminte că Tăriceanu a pus parlamentarii să meargă cu papion în Legislativ, după ce Băsescu acuzase partidul că este doar un club de discuţii. Acel gest a arătat că PNL este un partid ceuştaif. Acum PNL-ul este partidul care merge în Parlament să agite mânuţele mişcării „hashtag rezist”. E o mare diferenţă de la papion la agitarea unor mânuţe de carton.

- Există vreun val de contestare a domnului Orban în fruntea PNL?

- Nu ştiu, dar constat un lucru. Pe domnul Mircea Hava nu l-am văzut activ în prima linie a partidului, pe domnului Bolojan nu l-am văzut în prima linie alături de domnul Orban. Eu mă întreb dacă aceşti primvicepreşedinţi ai partidului ştiu de deciziile lui Orban.

- Care este viitorul dumneavoastră în PNL? Mai aveţi un viitor?

- Eu vreau să văd în aceste zile şi ce gândeşte PNL despre situaţia mea. Pentru că eu am fost executat nereproşându-mise nimic. Mai mult decât atât, toţi colegii m-au lăudat. În condiţiile astea, preşedintele mi-a luat gâtul. Vreau să ştiu dacă tipul acesta de practici ale lui Orban sunt agreate de PNL şi ne transformăm în PNLudovic fără să mai comenteze nimeni.

Eu am primit foarte multe telefoane de susţinere de la liberali din ţară în ultimele zile şi vreau să văd dacă cineva ia atitudine în următoarea şedinţă a conducerii partidului. Până la urmă, dacă nu ai curaj şi nu îţi asumi propriile păreri, e greu să construieşti un partid. Eu le mulţumesc că m-au sunat, dar nu cred că este suficient.

„Apropiaţii liderului liberal  induc ideea că Iohannis minte”

​- Există cumva vreo tendinţă de îndepărtare de preşedinte în PNL?

- Vă dau două exemple care mă fac să cred că Ludovic Orban ne îndepărtează de Klaus Iohannis. Domnul Dancă (purtătorul de cuvânt al PNL – n.r.) a dat un mail intern la partid, pentru cei care apar la televizor, în care ni se spunea să comunicăm practic că domnul Iohannis a minţit după consultări şi că noi avem variantă de premier, deşi se ştie public că Orban s-a dus la Cotroceni să-i propună preşedintelui alegeri anticipate.

Nu a fost vorba de un candidat de premier. Domnul Iohannis a procedat impecabil şi le-a spus că pesediştii au venit cu un candidat şi cu o majoritate parlamentară iar noi am venit cu „hashtag resist”. Constat că mâna lui dreaptă a lansat un comunicat cel puţin neprotivit, în care induce faptul că Iohannis minte, ceea ce este un neadăvăr vizibil.

- Care este al doilea exemplu?

- Am constatat că o persoană foarte apropiată de Ludovic Orban şi pentru care a făcut un eveniment când s-a înscris în partid, Mihail Neamţu, a făcut un gest total nepotrivit. A postat pe Facebook un filmuleţ în care spunea că el se delimitează de preşedintele Iohannis şi că pentru el nu mai reprezintă nimic.

După acea ieşire, Orban nu numai că nu îl sancţionează pentru că a deviat de la linia partidului, şi asta este o deviaţie pentru că partidul a decis să îl susţină pe preşedinte, ci îl pune să ţină cursuri de iniţiere în politică a tinerilor liberali. Eu de aici înţeleg că pas cu pas noi trebuie să ne delimităm de Iohannis. Ciudat este că Orban tace de două săptămâni.

- Totuşi, Ludovic Orban a declarat că Iohannis rămâne condidatul PNL pentru că este o decizie a Congresului ...

- Crin Antonescu era susţinut de trei partide care au făcut Congrese ca să îl confirme şi nu a contat. Când au vrut să îl elimine, au făcut-o pur şi simplu. Deocamdată ies apropiaţii lui Orban, iar mai târziu se poate întâmpla orice.

„PNL m-a lăsat singur în timpul audierilor miniştrilor PSD”

- Aţi audiat la Comisia pe care ați condus- o mai mulţi miniştrii PSD. Care a fost reacţia în PNL referitor la aceste audieri?

- M-au lăsat singur, deşi acestea erau teme pentru electoratul nostru. Să vă dau un exemplu. Pe declaraţia 600, în timpul vacanţei parlamentare, am convocat comisia economică şi l-am audiat pe Mişa (fost ministru al finanţelor –n.r.). Nu am avut niciun coleg liberal lângă mine.

Domnul Cîţu, noul preşedinte al comisiei, nici măcar nu a venit la şedinţă. M-am întrebat şi eu de ce nu a venit la audiere când îl aveam faţă în faţă pe Mişa, care era veriga slabă a guvernului. Este cu atât mai grav cu cât declaraţia 600 afecta profesiile liberale, adică electoratul PNL. Nici măcar domnul Orban nu a fost interesat de aceste teme, care, repet, sunt unele care privesc electoratul nostru.

- Credeţi că domnul Florin Cîţu va continua proiectele dumneavoastră de la Comisia Economică?

- Eu am anunţat că în noua sesiune parlamentară îl voi audia pe Guvernatorul Mugur Isărescu din cauza mai multor probleme. Acum domnul Cîţu anunţă că el nu va mai face audieri publice, pentru că asta este meteahna lui Dragnea. Aşa că mă aştept să nu mai fie chemat nici domnul Isărescu. Cum să îl cheme când el îşi doreşte să ajungă viceguvernator BNR?!

„A rugat-o pe soţia mea să mă convingă să fiu în echipa lui”

- Relaţia dumneavoastră cu Ludovic Orban a fost mereu încordată?

- Nu. În primăvara anului trecut, în timp ce se afla în campanie internă pentru conducerea partidului, Ludovic Orban mi-a propus să fiu în echipa lui. Chiar a insistat. Ba mai mult, când a văzut că nu mă poate convinge, a vorbit cu soţia mea, Oana Zamfir, după o emisiune pe care a avut-o la Antena 3, şi a rugat-o să mă convingă ea să mă alătur echipei lui. Oana i-a explicat că ea nu se implică în deciziile mele politice.

- Dar de ce aţi refuzat? Nu îl doreaţi în fruntea partidului?

-Am refuzat pentru că eu nu mi-am dorit o funcţie în conducerea PNL, drept urmare nu am candidat la Congres. De votat, l-am votat pe Ludovic Orban în fruntea partidului pentru că m-am gândit că este un membru vechi, care iubeşte PNL şi care, de-a lungul timpului, a fost în opoziţie cu toţi preşedinţii partidului şi din acest motiv am crezut că va respecta democraţia internă. Se pare că m-am înşelat.

- Legat de soţia dumneavoastră, am văzut postări în care diferiţi oameni sunt de părere că vă influenţează deciziile. Este adevărat?

- Oana nu se implică în deciziile mele politice. Tot ceea ce face este să îmi dea sfaturi înainte de o apariţie publică. Are o vastă experienţă de jurnalist şi este normal să mă sfătuiască.

„Teodor Atanasiu şi Eugen Nicolaescu au făcut presiuni ca legea dării în plată să fie retrasă”

​- În PNL a existat vreo opoziţie la legea dării în plată?

- Alina Gorghiu a fost cea care în interiorul partidului a susţinut proiectul, deşi a fost presată să îl blocheze. Au existat şi lideri puternici care s-au opus, fiecare având interesele lui. Vârf de lance erau atunci Teodor Atanasiu, a cărei soţie era consiliera lui Isărescu la BNR, şi Eugen Nicolaescu, care îşi dorea să ajungă la Banca Naţională (a ajuns între timp viceguvernator BNR –n.r.). Pentru ei nu a contat faptul că erau 800.000 de familii care aveau probleme pe care această lege le rezolva, ci doar interesele personale.

- În perioada în care a fost dezbătută legea, foarte mulţi bancheri au anunţat că va produce efecte dezastruoase. Care este realitatea, la aproape doi ani de la adoptare?

- Legea dării în plată este de fapt o pârghie de negociere. Nu a fost un dezastru, dovadă că în doi ani, de când este adoptată legea, s-au dat în plată doar 6000 de case în toată ţară. Există o lege similară în Spania. Parlamentul European a luat o decizie în care a constat că băncile au folosit practici înşelătoare prin acordarea creditelor în monezile astea exotice, cum sunt francii elveţieni.

La doi ani de la adoptare, se demonstrează că toate scenariile prezentate atunci au fost mincinoase şi proiectate de nişte oameni care au interese în sistemul bancar.