Liberalii susțin PROTESTUL medicilor de familie. Dragnea și Tudose, acuzați de cinism

Liberalii susțin PROTESTUL medicilor de familie. Dragnea și Tudose, acuzați de cinism

Partidul Național Liberal a anunțat, prin vocea purtătorului de cuvânt al formațiunii, Ionel Dancă, că liberalii susțin protestul de miercuri al medicilor de familie. El îi acuză pe liderul PSD, Liviu Dragnea, și pe prim-ministrul, Mihai Tudose, de cinism. Afirmațiile vin în contextul protestului de miercuri al medicilor de familie.

„Partidul Național Liberal susține revendicările medicilor de familie și acuză guvernul lui Dragnea și Tudose de cinism pentru că lasă bolnavii fără rețete compensate și medicamentele necesare. 

PNL a depus un amedament la Legea bugetului de stat pentru creșterea finanțării medicinei primare la nivelul recomandat de Banca Mondială de 12% din fondul unic al asigurărilor de sănătate. Însă amendamentul PNL a fost respins de majoritatea PSD - ALDE.  Dacă Tudose ar fi vrut cu adevărat să găsească o soluție la revendicările medicilor de familie, trebuia să ceară colegilor din coaliția PSD - ALDE să admită amendamentul depus de PNL la Legea bugetului de stat. Premierul Mihai Tudose i-a mințit pe medicii de familie când le-a promis că va căuta o soluție la fel cum a mințit de atâtea ori că îl va demite pe ministrul Sănătății, Florian Bodog. Greva medicilor de familie arată că sistemul sanitar este în colaps iar Tudose trebuie să-l demită urgent pe ministrul Bodog, responsabil pentru dezastrul din sănătate.”, a scris, miercuri, Ionel Dancă, pe contul de Facebook. 

Medicii de familie au anunţat, miercuri, că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Sandra Alexiu Adalgiza, a declarat, miercuri, că mai puţin de jumătate dintre medicii de familie au semnat acte adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

"A început semnarea actelor adiţionale din 27 (n.r. - decembrie). Mai mult de jumătate dintre medicii de familie din ţară în acest moment nu au actele semnate. Noi ne-am programat pacienţii astfel încât să eliberăm practic luna ianuarie în măsura posibilităţilor, chiar prima jumătate complet. În al doilea rând, le-am spus şi ştiu că aceste lucruri le facem împreună, pentru că o mare parte a revendicărilor noastre ţin strict de drepturile pacienţilor şi ce au ei ca interes special şi primar - acela de a nu mai fi plimbaţi pe drumuri din momentul când au nevoie de asistenţa medicală", a afirmat medicul, pentru Agerpres.

Vicepreședintele SNMF a mai precizat că fiecare cabinet de medicina familiei îşi gestionează activitatea, în aceste condiţii, cum doreşte. Astfel, unele cabinete oferă în această perioadă consultaţii gratuite, altele percep sume nesemnificative, în timp ce altele vor taxa consultaţiile. 

La rândul său, ministrul sănătății, Florian Bodog, a comentat protestul medicilor de familie, pe care îi acuză că se folosesc de pacienți pentru a negocia cu ministerul.

El a mai precizat că în Capitală 90% dintre medicii de familie au semnat actele adiționale, ceea ce înseamnă că au o relație contractuală cu Casa Asigurărilor de Sănătate, și de aceea ar trebui să-și facă datoria față de pacienți. 

„Acest protest a pornit de la o serie de discuții pe care împreună cu Casa de Asigurări le-am avut. Am făcut o suplimentare a sumei acordate medicilor de familie. Cel puțin la nivel de București, 90 la sută dintre medicii de familie au semnat actele adiționate, ceea ce înseamnă că au o relație contractuală și sunt convins că își vor face datoria față de pacienți. Vreau să subliniez că nu e corect să folosim pacienții în negocieri, nu cred că acesta e sensul, Ministerul Sănătății a avut o deschidere continuă”, a declarat Florian Bodog, la Digi24.