Voluntariatele sunt aur curat în cartea de vizită profesională
- Cristian Tănase
- 12 iunie 2019, 00:00
Pentru un tânăr, experiența de voluntariat este esențială în dezvoltarea sa personală și profesională. De asemenea, acesta nu trebuie confundat cu internship-ul sau practica studențească, fi ind trei lucruri total diferite. Despre toate acestea, special pentru EVZ explică Anca Năstase (foto), directorul executiv al Federației VOLUM.
Dacă un tânăr începe să facă voluntariat încă din studenție, va continua această activitate și în viața sa de adult, conștientizând responsabilitatea sa în viața comunității. Dincolo de acest aspect, expunerea la contexte și networkinguri diferite are un impact major în viața sa. Dacă vrei să descoperi ce îți place să faci cu adevărat, prin voluntariat ai toate șansele să o faci. „Dincolo de impactul în comunitate pe care voluntariatul îl are, este și o experiență de învățare. Este recunoscut ca experiență profesională pe piața muncii din România, adică perioada de voluntariat este recunoscută ca perioadă de vechime în câmpul muncii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Dovada o reprezintă certificatul sau adeverința emisă de organizația-gazdă- ONG-ul sau instituția publică responsabilă de organizarea acțiunii sau proiectului. Dincolo de acest aspect, voluntariatul în rândul tinerilor contează în carieră, mai ales din perspectiva experiențelor oferite, a oamenilor întâlniți și a unor contexte de într-ajutorare și învățare care se pot dovedi foarte valoroase în viața unui tânăr care se află în căutarea unui drum în carieră sau a propriului drum de autocunoaștere”, este de părere Anca Năstase.
În ce condiții se consideră experiență în muncă
Voluntariatul este recunoscut ca experiență profesională sau experiență în muncă și nu trebuie confundat cu vechimea, care presupune perioada contributivă la bugetul de stat din partea organizației-gazdă. „Condiția ce trebuie îndeplinită pentru ca angajatorul să țină cont de acest lucru este ca voluntariatul să aibă loc în domeniul studiilor absolvite. De exemplu, dacă un tânăr a absolvit facultatea de relații publice și face acest tip de activitate într-un ONG în acest departament sau comunicare externă, atunci acea perioadă este recunoscută ca experiență profesională”, explică directorul executiv al Federației VOLUM. Majoritatea angajatorilor țin cont de experiența de voluntariat a candidaților datorită acelor abilități dobândite sau dezvoltate de aceștia. „Vorbim despre abilități precum lucrul în echipă, abilități de comunicare, leadership, tehnice informatice și lista poate continua. Acestea au ajuns să facă o diferență foarte mare la locul de muncă, deoarece formează atitudini, conturează personalități și spațiu de reacție în majoritatea contextelor de serviciu, precum reacția la stres, capacitatea de a performa, de a găsi soluții”, povestește Anca Năstae.
Diferențele între voluntariat, internship și practică
Voluntariatul, internshipul și practica studențească sunt trei lucruri diferite, dar cu scop foarte clar definit. „Voluntariatul este o activitate din proprie inițiativă, neremunerată, realizată în beneficiul comunității, cu scopul de a răspunde unor nevoi. Internshipul este o activitate ce este remunerată și are ca scop pregătirea profesională a celui care ocupă poziția de intern, iar organizația gazdă poate fi o companie, un ONG sau o instituție publică. Practica este o etapă obligatorie pentru finalizarea studiilor unversitare, și presupune un acord cadru scris între universitate, student și o organizație gazdă”, conchide directorul executiv al Federației VOLUM.