Se ascut cuțitele în Orientul Mijlociu. După fix un an, superputerea nucleară îi va plăti lui Trump cu aceeași monedă

Se ascut cuțitele în Orientul Mijlociu. După fix un an, superputerea nucleară îi va plăti lui Trump cu aceeași monedă

Iranul ar putea să nu mai ia în clacul prevederile Acordului de la Viena, semnat în 2015, cu privire la programul său atomic, și să reia activitatea nucleară. scrie luni agenţia iraniană de presă Irib, relatează Reuters,

„Republica islamică Iran, ca reacţie faţă de denunţarea acordului nuclear de către Statele Unite şi falsele promisiuni ale ţărilor europene de a-şi respecta obligaţiile, va relua o parte a activităţilor sale nucleare care au încetat în cadrul acordului”, mai scrie sursa citată.

Teheranul ar intenţiona să anunţe miercuri că această decizie vine ca o „măsură de reciprocitate” faţă de retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian, care a avut loc fix în urmă cu un 1. pe data de 8 mai, 2018.

Consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Bolto,n a anunţat duminică că Statele Unite urmează să trimită un grup aeronaval – inclusiv bombardiere – în Orientul Mijlociu, cu scopul de a arăta în mod clar că orice mișcare a Teheranului care va viza interese americane sau ale alaiţilor americanilor va fi sancţionată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că în 2018, pe data de 8 mai, într-o conferință de presă,  președintele american Donald Trump a anunțat că SUA se retrage din acordul nuclear cu Iran și va reîncepe impunerea de sancțiuni asupra Teheranului.  

În cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă, Trump a reiterat poziția sa privind lipsurile acordului cu Iran.

„Acordul cu Iran este prost gândit din start. Știm cu totții ce se va întâmpla într-o scurtă perioadă de timp. Iranul va ajunge să aibă cea mai periculoasă armă din lume. Anunț astăzi că SUA se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul. Voi semna un memorandum prezidențial care va stabili sancțiunile pentru regimul din Iran. Vom stabili cele mai profunde sancțiuni economice pentru orice națiune care va vrea să aibă o armă nucleară”, a declarat liderul de la Casa Albă.