Coreea de Sud va opri producția de cuptoare cu microunde în 2021 iar China intenționează să renunțe la această tehnologie până în 2023
Guvernul japonez a decis să scape de toate cuptoarele cu microunde din țară, înainte de sfârșitul anului. Toate fabricile din Japonia care produc cuptoare cu microunde au închis deja magazinele de firmă, informează site-ul unica.md, care citează Lifter.com și diariouno.com. Motivul pentru interzicerea folosirii unui cuptor cu microunde ar fi un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Hiroshima, care au constatat că microundele au cauzat mai mult rău sănătății cetățenilor timp de 20 de ani, decât bombardarea avioanelor americane în septembrie 1945. Potrivit experților, alimentele încălzite într-un cuptor cu microunde au vibrații nefavorabile, dăunătoare. În plus, cercetătorii au efectuat un experiment: 5 gândaci au fost plasați deasupra, pe un cuptor cu microunde, timp de 3 ore, în care cuptorul a fost setat la opțiunea „grill”. În timp de 3 ore, toate insectele au murit.
O invenție din întâmplare
Cuptorul cu microunde, la fel ca majoritatea invențiilor, este un rezultat aleatoriu al lucrării unui inginer care a lucrat la un proiect legat de radar. În 1946, dr. Percy Spencer, inginer la firma Raytheon, a observat că ciocolata din buzunarul său s-a topit. Ce s-a întâmplat a fost reacția unui așa obiect numit ,,magnetron”. Vibrațiile magnetronului au afectat ciocolata, provocând ondulații moleculare interne și, prin urmare, încălzirea și topirea produsului.
Cum funcționează microundele?
Un cuptor cu microunde are un așa numit tub de magnetron, care convertește energia electrică în microunde cu frecvență înaltă, aceste valuri fiind „absorbite” de alimente, adică undele electromagnetice „excită” moleculele „dipolice” (un capăt are o sarcină pozitivă, iar celălalt negativă) în special în alimente, cum ar fi apa.