Migranții din Italia, obligaţi să-şi ofere serviciile gratuite comunității, să cânte imnul național şi să poarte salopete inscripţionate: Mulţumesc Bergamo!
- Antonia Hendrik
- 4 mai 2019, 12:44
La Academia de integrare fondată de primarul din Bergamo, se află un grup de aproximativ treizeci de imigranți care poartă uniforme portocalii sau albastre şi sunt instuiţi exact ca într-o tabără militară.
Două rânduri de migranţi, cu mâinile la spatele, într-o poziție în stil militar. Pe coridor, se repetă în cor: "Suntem studenții primului curs al Accademia dell'Integrazione.Grazie Bergamo". Apoi se rup din rânduri, se aliniază doi câte doi și se deplasează într-o cameră mai mare, unde trei dintre "elevi", cu şorţuri albe, încep să servească prânzul. „Studenții“ sunt solicitanți de azil și participă la un program de tip „tabără militară“ , al cărui obiectiv explicit este integrarea migranților. Participanții frecventează cursuri de italiană, primesc stagii în fabricile din regiune și trebuie să urmeze o rutină strictă. De asemenea, trebuie să efectueze gratuit serviciul în folosul comunității.
Studenții Academiei pot folosi smartphone-urile lor câteva ore pe zi, notează aljazeera.com. În cea mai mare parte a zilei, camerele lor sunt goale, cu paturi perfect făcute. Nu este permisă nici o altă limbă decât cea italiană. Și arată mai mult ca niște cadeți decât migranţi. Ei trebuie să poarte întotdeauna o uniformă și să poarte trei tipuri de îmbrăcăminte: când se află înăuntru, poartă o cămașă albastră cu cuvintele "Grazie Bergamo" imprimate pe spate; a doua uniformă este portocalie, asemănătoare şi poartă, de asemenea, cuvintele "Grazie Bergamo"; a treia ţinută purtată în timpul liber, un pulover albastru și gri, cu un logo care le permite, de asemenea, să se miște liber cu transportul public din oraș.
"Aceasta nu este o școală pentru toată lumea" , a declarat Giorgio Gori, primarul orașului Bergamo, un oraș bogat din nordul Italiei, la aproximativ 50 km est de Milano. Acesta nu este un loc pentru slăbiciuni, spune el, deoarece participanții "trebuie să respecte o serie de reguli de coabitare" și formarea profesională este obligatorie". Pentru a accesa programul, participanții trebuie să treacă prin trei interviuri care să le evalueze cunoștințele despre limba italiană, nivelul lor academic și capacitatea lor de a respecta regulile comunităţii.
Un grup activist pro migranți - Antirazzista Bergamo - se opune ideii că imigranții trebuie să demonstreze că merită să fie salutaţi deoarece azilul este un drept al omului, și spune că munca gratuită "distruge economia locală". Un muncitor din cooperativele Ruah, care a fost de acord să vorbească cu condiția anonimatului, este preocupat de faptul că "studenții" trăiesc în izolare relativă, în puțin contact cu populația locală: "Integrarea este inserția unei persoane în societate ", mai spune el.
Dar organizatorii resping criticii spunând că programul este eficient: "Până acum, ne-am oferit voluntar 380 de ore și toți studenții noștri înțeleg limba italiană", a spus Sanchez cel care s-a ocupat de proiect. În ceea ce privește munca gratuită, el spune: "Primesc alimentație, locuințe, şcoală, deci investim câte 1 000 de euro pe lună pentru fiecare, așa că sunt plătiți".