Clasamentul mondial al celor mai înarmate țări. Cum stă România?

Clasamentul mondial al celor mai înarmate țări. Cum stă România?

Institutului Internaţional pentru Pace de la Stockholm dat publicității clasamentul mondial privind cheltuielile militare în anul 2018. În acest top, România ocupă a 40-a poziție.

Potrivit raportului, valoarea totală a cheltuielilor legate de înarmare și întreținerea armatelor, la nivel mondial în anul 2018, a ajuns la 1822 de miliarde de dolari. Suma reprezintă 2,1% din PIB-ul mondial.

Conform raportului citat de Libertatea.ro, România ocupă poziția 40 în acest clasament.  Cheltuielile militare ale țării noastre au crescut anul trecut cu 18% în 2018 faţă de anul precedent, ajungând la 4,6 miliarde de dolari, adică 1,9% din PIB-ul naţional.

Primele cinci cele mai înarmate țări sunt, conform clasamentului citat, următoarele:  Statele Unite, China, Arabia Saudită, India şi Franţa. Rusia se găsește pe poziția a șasea. „În 2018, SUA şi China au reprezentat jumătate din cheltuielile militare ale lumii”, a explicat dr. Nan Tian, cercetător în cadrul programului SIPRI Arms and Military Expenditure (AMEX), conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Merită menționat faptul că Statele Unite au cheltuit 649 de miliarde de dolari în 2018, de două ori mai mult decât următoarea țară din clasament, fiind liderul absolut în acest domeniu.

Statistica scoate în evidență ți care au fost cele mai mari creşteri din regiune, între 2017 şi 2018:  Ucraina, România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Cehia, Bosnia şi Herţegovina. „Creşterea din Europa Centrală şi de Est se datorează, în mare parte, acutizării percepţiilor privind o ameninţare din partea Rusiei”, a declarat Pieter Wezeman, cercetător principal al programului AMEX.