Dubai, orașul cu yacht-uri pentru transportul în comun. O destinație de lux, dar totuși accesibilă. Am testat pentru voi

Dubai, orașul cu yacht-uri pentru transportul în comun. O destinație de lux, dar totuși accesibilă. Am testat pentru voi

Milioane de imagini de pe rețelele internetului, Facebook și Instagram, care îți taie respirația, însoțite de #dubai, te fac să vrei să ajungi acolo, să vezi cu ochii tăi defi niția luxului, a opulenței, să călătorești, cumva în lumea viitorului – așa cum se prezintă acest petec pe harta globului. Primul gând: banii. Câți bani trebuie să economisești pentru „o vacanță supremă”? Am testat tot ce e mai frumos în Dubai, toate atracțiile turistice și cultura lor, care s-a îmbinat, de dragul turismului, cu a noastră.

Din avion, direct în viitor. Cele 6 ore petrecute în aer nu te pregătesc pentru prima vizită în lumea luxului. Totul este de o curățenie strălucitoare, fără bucățică de hârtie sau muc de țigară pe jos în aeroportul internațional, care a fost declarat cel mai aglomerat din lume, având 88,2 milioane de pasageri în 2017.

Drumul spre miezul orașului

Asfalt bun, benzi late, câte 6 pe sens. Un vis al navetiștilor, plimbăreților și al tuturor celor care nu au chef să petreacă timp în trafic. Din păcate, visul s-a spulberat pe la jumătatea traseului. Au trafic din plin, ca la noi. Populația lor de 3 milioane și un pic este de fapt de vreo 5, socotind și sacul de turiști deșertat zi de zi în Dubai, plus imigranții veniți la muncă. Dar, acest oraș e pregătit pentru ambuteiaje. Pe partea stângă a sensului de mers, cât vezi cu ochii, e o șină suspendată pe care trec, nederanjate, „tramvaiele” dubaieze. Pe partea apei, căci Dubaiul este înjumătățit arhitectural de partea apei și partea deșertului, oamenii pot alege un altfel de mijloc de transport în comun: cu yachturi și vapoare de lux. Prețul unui bilet este echivalentul a câteva zeci de lei românești, convertind valuta, și te poate scăpa atât de trafic, cât și de monotonie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oraș creat de designer

Din 1991, când Dubaiul era un smoc de praf al deșertului arabic, până în zilele noastre, când e cel mai luxos punct de pe harta globului, localnicii „au investit inteligent în inteligență”, spun chiar ei. Au construit la foc automat, dar sub îndrumarea celor mai mari experți ai lumii. Astfel, pe partea oceanică s-a mers pe construcții de zgârie nori, identici ca formă și culoare. Nu au ales întâmplător fațadele ca din nisip și ferestrele mici, ca ale unui castel.

Pe partea deșertului s-a dat o adevărată luptă arhitecturală: zgârie norii sunt îmbrăcați în sticlă și ornați, din unghi în unghi, cu lumini, iar străzile ornate cu fântâni spectaculoase la fiecare pas. Noaptea se dă cel mai poetic spectacol, orașul devenind un ținut de basm.

Oriunde te-ai duce, din Portul Marina – cel mai luxos cartier rezidențial, în Souq (Piața) de aur, un fir de praf nu se lipește pe talpa pantofului. În această piață se regăsește cel mai mare inel de aur din lume, „Steaua lui Taiba”, cu o greutate a aurului de 58.686 kg (21 de karate) și bătut cu pietre prețioase care adaugă încă 5.000 de kg. Și, din pas în pas, magazinele și decorațiunile stradale au câte un colțișor care te îndeamnă să-l fotografiezi și să-l urci pe rețelele de socializare, împreună cu „hashtag Dubai”. O investiție foarte inteligentă în crearea unei promovări la nivel mondial.

Să discutăm prețuri

Plaja este primul loc pe care orice turist va dori să-l viziteze. Accesul pe plaja publică este gratuit și nu o să vă mire dacă o să vedeți lângă prosoapele întinse pe plajă și poșete de la marile case de lux. Hoții sunt aspru pedepsiți în Dubai. Mai mult, pe apa mării sunt instalate, în unele zone, parcuri gonflabile pentru copii, cu acces gratuit sau contra unui preț de circa 20 de lei. Adulții se pot delecta cu un cocktail și o prăjitură la înălțime, timp de 15 minute. Un bilet la Flying Cup costă în jur de 80 de lei. Revenind la transport, un drum cu taxiul – cu o mașină decentă în care adesea ai și wi-fi, în care parcurgi jumătate de oraș, nu te va costa mai mult de 20 de lei în bani românești, iar amabilitatea șoferilor este remarcabilă.

Colecție de hoteluri

Pozele perfecte pentru Instagram și Facebook se pot realiza în hotelurile din Dubai, renumite ca fiind definiția luxului. De exemplu, creatorii lui Burj Al Arab Jumeirah, singurul hotel de 7 stele din lume, au construit un lanț de hoteluri de designer. Primul, Zabeel House by Jumeirah Al Seef face parte din colecția Upscale-Casual. Toate sunt realizate după ideile unor designeri. De asemenea, hotelurile sunt tehnologizate la maximum. Camerele sunt dotate cu tablete speciale pentru a comanda practic orice, cât și pentru a accesa internetul pentru simpla relaxare. Totodată, aplicațiile de telefonie care permit apelarea video sau audio prin internet sunt interzise de stat. Astfel, dacă doriți să sunați acasă o puteți face prin serviciul de roaming sau prin achiziționarea unei aplicații speciale, agreate în Emiratele Arabe. Prețul unui pachet de 4 nopți ajunge în jurul sumei de 300 de euro.

Dubai, în rezumat:

● forța de muncă este asigurată de imigranți din Pakistan, Asia, Albania, Fillipine etc. Dubaiezii nu lucrează, ci patronează afaceri.

● dacă un produs cumpărat din piața de aur nu corespunde cerificatului de garanție primit, la sesizarea pagubitului autoritățile închid acel magazin în maxim 10 minute.

● nu există cerșetori în Dubai.

● Dubaiezii băștinași au averi impresionante, iar Emiratele obligă orice imigrant care vrea să își deschidă o afacere pe meleagurile arabe să se asocieze cu localnic și să-i cedeze acestuia un procent considerabil din afacere, chiar dacă nu face nimic.

● alcoolul nu se poate servi decât în hoteluri sau în câteva localuri din oraș. Este și foarte scump, prețul unei beri ajungând și la 80 de lei, iar un pahar de vin roșu, 90 de lei.

● jocurile de noroc sunt total interzise.

● sistemul lor de învățământ asigură dubaiezilor gratuitate pe toată perioada studiilor, inclusiv a celor universitare.

● nu o să vedeți câini în Dubai. Pentru a deține un patruped taxele sunt colosale, iar accesul lui în oraș este foarte limitat.

● călăritul cămilelor în deșert este o experiență fantastică, iar ea vine însoțită de un pahar cu șampanie și gogoși tradiționale. La lăsatul serii, se organizează spectacole cu cadâne.

● un bilet la The Frame (Rama Dubaiului) costă circa 40 de lei și te urcă la 50 de metri deasupra orașului. De acolo se poate merge pe un geam de sticlă.

● biletul pentru a vizita cel mai înalt etaj al zgârie norului Burj Khalifa, la 557,1 metri deasupra pământului, costă circa 600 de lei. Este cea mai înaltă clădire din lume, fiind inclusă în Cartea Recordurilor.