Locuințele noi vor putea fi utilizate doar după admiterea raportului final de recepție

Locuințele noi vor putea fi utilizate doar după admiterea raportului final de recepție

Lovitură grea primită de la Parlament de către dezvoltatorii imobiliari care profitau de lacunele legislației.

Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege în care este prevăzut ca folosirea unei construcții se va face doar după admiterea raportului de recepție. Acest raport se face la finalizarea lucrărilor, verificându-se dacă locuințele sunt echipate cu utilități în conformitate cu standardele de calitate a vieții. Recepția reprezintă, de fapt, o clarificare necesară pentru respectarea siguranței în construcții.

Nerespectarea reglementărilor din proiect poate să conducă la amenzi de la 20.000 de lei la 40.000 de lei. Chiar dacă se vorbește, în principal, despre investiții noi, actul normativ reglementează inclusiv cazurile intervențiilor la construcțiile existente care nu au fost utilizate pe timpul lucrărilor de construcție.

Expuse incendiilor și exploziilor

Potrivit inițiatorilor proiectului pentru modificarea și completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, în ultimii ani au fost identificate zeci de situații în care au avut loc incendii sau explozii, care au provocat victime sau pagube financiare. Toate acestea au avut în comun instalații improvizate sau nepotrivite, utilizate în scopul de a păcăli potențialii cumpărători, dar și locatarii deja existenți, că blocul poate oferi condiții normale de siguranță.

„În ultima perioadă au avut loc mai multe incendii la imobile, cu destinația de locuințe, care nu aveau semnate procese verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții sau care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definite, în acord cu destinația de locuire”, se arată în expunerea de motive. În aceleși document se mai menționează că „în ultimii ani au fost semnalate zeci de situații incendii sau explozii soldate cu victime sau pagube materiale, având drept cauză instalațiile improvizate sau neadecvate, la care unii dezvoltatori imobiliari au recurs pentru a crea înșelător senzația că blocul dat în folosința locatarilor este branșat la utilități și poate oferi condiții normale și sigure de folosință”.

Responsabilitățile dezvoltatorilor imobiliari, definite clar

În pofida faptului că opinia publică a identificat drept autori morali asupra acestor întâmplări, de multe ori tragice, investitorii, dezvoltatorii imobiliari sau chiar proprietarii, legislația veche le-a permis acestora să ascundă starea reală a construcțiilor și riscurile la care se supun locatarii. Modificările aduse de proiectul de Lege stabilesc clar responsabilitățiile fiecărei părți în parte, cel puțin asta rezultă din afirmațiile făcute de unul dintre inițiatori, deputatul PNL Florin Roman.

„Am stabilit clar responsabilitatea investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari care permit utilizarea construcției înainte de semnarea recepției la terminarea lucrărilor, fie că vorbim de construcții noi, renovate, consolidate, transformate sau extinse și sancționarea contravențională a acestora cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”, a spus deputatul liberal.

Proiectul modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii a fost adoptat, în Camera Deputaților, cu 249 de voturi „pentru” și o singură abținere. Camera forul decizional. Proiectul urmează să fie trimis către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News