Lovitură fatală pentru Augustin Lazăr. Inspecția Judiciară va inspecta trecutul comunist al procurorului general

Lovitură fatală pentru Augustin Lazăr. Inspecția Judiciară va inspecta trecutul comunist al procurorului general

Ca urmare a apariţiei în presă a unor informaţii potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr a prezidat în anii '80 comisia de la Penitenciarul Aiud, Inspecția Judiciară s-a autosesizat. Aceasta i-a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip. Motivul refuzului a fost legat de așa-zise acţiuni subversive împotriva regimului Ceauşescu

Potrivit art. 76 din Legea 317/2004, neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie poate atrage eliberarea din funcţie a magistratului:

"(1) Verificarea sesizărilor referitoare la buna reputaţie a judecătorilor şi procurorilor în funcţie se face de către Inspecţia Judiciară, din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate.

(2) Raportul de inspecţie întocmit în urma verificărilor privind buna reputaţie se comunică magistratului care face obiectul sesizării şi persoanei care a înaintat sesizarea, în termen de 15 zile de la întocmire, în vederea formulării de obiecţii.

(3) Raportul de inspecţie prevăzut la alin. (2), împreună cu obiecţiile formulate, se înaintează secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe baza raportului şi a obiecţiilor formulate, secţia corespunzătoare adoptă hotărârea privind constatarea îndeplinirii sau a neîndeplinirii de către magistrat a condiţiei de bună reputaţie ori, dacă apreciază că obiecţiile sunt întemeiate, dispune, în scris şi motivat, retrimiterea raportului în vederea completării verificărilor, cu indicarea în mod expres a aspectelor ce trebuie completate. Hotărârea prin care se constată neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie cuprinde şi propunerea de eliberare din funcţie, în temeiul art. 65 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) Pe parcursul procedurii de verificare şi constatare a îndeplinirii condiţiei de bună reputaţie, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la finalizarea procedurii, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor de verificare sau dacă aceste proceduri sunt de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

(5)Hotărârea secţiei prevăzută la alin. (3) poate fi atacată la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în termen de 15 zile de la comunicare. Hotărârea plenului poate fi atacată cu contestaţie la Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în acelaşi termen; hotărârea instanţei este definitivă.

(6)Hotărârea definitivă prin care se constată neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie se comunică Preşedinţiei României, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie."

Potrivit documentelor prezentate în emisiunea „Sinteza zilei” de jurnalistul Mihai Gâdea, Augustin Lazăr a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia și a îndeplinit în anumite momente și atribuții privind Comisia de propuneri pentru eliberare din cadrul Penitenciarului Aiud. Această comisie evalua situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată.

Acesta a refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, cu toate că acesta îndeplinise fracția din pedeapsă care îi permitea eliberarea condiționată. 

Filip a suportat chinuri de neimaginat, fiind torturat în diverse locații ale Securității.

Mai multe detalii despre trecutul lui Augustin Lazăr pot fi citite AICI.