Trump amenință Rusia. SUA va folosi „toate opțiunile” împotriva Moscovei. Breaking News

Trump amenință Rusia. SUA va folosi „toate opțiunile” împotriva Moscovei. Breaking News

Președintele american, Donald Trump, a declarat, miercuri, că SUA va lua în calcul „toate opțiunile” pentru a face Rusia să își retragă trupere din Venezuela.

Sosirea a două avioane ale Rusiei care transportă 100 de trupe rusești în afara orașului Caracas sâmbătă a escaladat criza politică din Venezuela.

Rusia și China îl sprijină pe președintele Nicolas Maduro, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale îl susțin pe liderul opoziției Juan Guaido, după ce, în ianuarie, acesta a invocat constituția pentru a-și asuma președinția interimară a țării, argumentând că realegerea lui Maduro în 2018 a fost ilegitimă.

„Rusia trebuie să plece”, a declarat, miercuri, Trump în fața reporterilor în timpul unei întrevderi cu soția lui Guaido, Fabiana Rosales.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat cum va face ca forțele ruse să plece, Trump a declarat: „Vom vedea. Toate opțiunile sunt deschise”, conform Reuters.

Două avioane au plecat, vineri, dintr-un aeroport militar rus iar unul dintre ele a părăsit Caracas duminică.

Acțiunea a venit la trei luni după ce cele două națiuni au organizat exerciții militare pe teritoriul venezuelean pe care președintele Nicolas Maduro le-a numit un semn de întărire a relațiilor, dar pe care Washingtonul le-a criticat spunând că este o intervenție rusească în regiune.

Un avion de pasageri Ilyushin Il-62 și un avion Antonov AN-124 au plecat vineri de la aeroportul militar rus Chkalovsky, orpindu-se în Siria, potrivit unui site care urmărește rutele avioanelor de pe glob.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe a Federației Ruse a declarat că prezența în Venezuela se bazează pe un acord de cooperare tehnico-militară între cele două țări.

„Prezenţa specialiștilor ruşi pe teritoriul Venezuelei este reglementată de acordul dintre guvernul Federaţiei Rusă şi cel al Venezuelei privind cooperarea tehnico-militară, semnat în mai 2011 şi care a trecut prin toate procedurile de ratificare ale ambelor state”, a transmis purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

„Nu este necesară o aprobare suplimentară din partea Adunării Naţionale a Venezuelei pentru paşii în vederea dezvoltării cooperării tehnico-militare, întreprinşi în cadrul respectivului acord”, a mai susţinut aceasta.