Dosarul lui Sebastian Ghiță: Procurorii DNA vor să atace la Curtea Constituțională OUG 7/2019. ICCJ a rămas în pronunțare
- Ionu ţMure şan
- 18 martie 2019, 10:49
Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunțare, luni, cu privire la cererea de sesizare a CCR formulată de DNA în dosarul în care Sebastian Ghiță a fost achitat. Excepția de neconstituționalitate ridicată de procurorii anticorupție este legată de OUG 7/2019, prin care a fost modificat articolul 88 din Legea 304/2004 cu privire la reglementarea activității Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Așa cum a fost invocată la termenul de luni, articolul amintit ar intra în contradicție cu prevederile art 131 (Rolul Ministerului Public) și 132 (Statutul procurorilor – Autoritatea judecătorească) din Constituția României.
Pe de altă parte, avocații din dosar au cerut efectuarea unei adrese ala SIIJ pentru ca procurorii să precizeze dacă își mențin apelul din dosarul în care Sebastian Ghiță a fost acuzat de intervenții la vârful Poliției și Parchetului Prahova, cauză în care toți inculpații au fost achitați la fond. Avocații au argumentat că pe rolul SIIJ se află un dosar având ca obiect represiunea nedreaptă, aflat în strânsă legătură cu rechizitoriul îmntocmit în acest dosar, de pe rolul Completului de 5 judecători al Înaltei Curți. Este vorba despre dosarul în care foștii procurori Mircea Negulescu zis „Portocală” și șeful său, Lucian Onea, sunt acuzați de frații Cosma că au fabricat probe.
Următorul termen al dosarului a fost fixat pe data de 10 iunie.
Pe data de 18 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a achitat pe fostul deputat Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova. Decizia magistraţilor nu este definitivă.
În acelaşi dosar, Curtea a decis ca şi ceilalţi inculpaţi să fie achitaţi, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, fiind vorba de Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie, şi Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, transmite Mediafax.
În rechizitoriul procurorilor se arăta că “în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Ghiţă Sebastian Aurelian”.