Ministrul Pădurilor, Ioan Deneș, promite modificarea legii exproprierilor pentru perdele forestiere

Ministrul Pădurilor, Ioan Deneș, promite modificarea legii exproprierilor pentru perdele forestiere

Venit la Constanța, unde a participat la acțiunea de plantare a perdelei forestiere de protecție a Autostrăzii 2, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a nimerit in mijlocul unui scandal cu oameni nemulțumiți, furiosi că au fost expropriați la prețuri mici. Ministrul le-a promis că va modifica legea astfel încât proprietarii de terenuri vizați de exproprieri să fie mulțumiți de condițiile și cuantumul despăgubirilor.

Acțiunea de plantare a avut loc în apropierea localității Siminoc, de lângă Murfatlar. Perdeaua forestieră de la Siminoc va avea 6.400 hectare, materialul săditor, format din peste 30.000 de puieți din speciile salcâm, sălcioară, corcoduș, păr și păducel, fiind asigurat de Romsilva.Terenurile pentru împădurire au fost luate însă de la localnici, iar exproprierile, spun ei, s-au facut pe bani puțini și, mai mult decât atât, proprietățile le-au fost fărâmițate.Conform legii, perdeaua de protecţie are 30 de metri lăţime şi trebuie plantată la 20 de metri de şosea, ca să servească drept barieră pentru oprirea zăpezii, pe timp de iarnă, şi a prafului, pe timp de vară. “Noi nu mai avem ce face cu acea bandă de 20 de metri, perdeaua ne blochează accesul la proprietate. Luați-o și pe-aceea, dacă tot vă trebuie! Exact la acea fâșie rămasă lângă șosea, nu mai putem ajunge ca s-o lucrăm și astfel ieșim în pierdere”, i-au spus oamenii, supărați, ministrului Ioan Deneș.

Nemulțumiții au explicat că înțeleg utilitatea publică, “dar haideti să respectăm și proprietatea oamenilor, unde în legea 255 este intrebat proprietarul ce pretentii are?” După mai multe discuții aprinse ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a promis  modificarea legii. “Incepând de-acum încolo, eu am solicitat ca la toate autostrăzile, pe lângă care se vor face exproprieri, să fie prins și culoarul de expropriere pentru aceste perdele forestiere, pentru ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat acum”, a precizat ministrul. La acțiunea de plantare au mai participat prefectul județului Constanța, Dan Jeacă, Direcția Silvică, reprezentanți ai autorităților locale, elevi ai Liceului Teoretic Murfatlar, voluntari, parteneri în acțiunile de educație forestieră.

Potrivit ministerului Pădurilor, suprafețe de perdele forestiere care se vor realiza în această primăvară totalizează 20 de hectare în județele Constanța și Călărași. În campania de împăduriri din toamna 2019, după finalizarea procedurilor de expropriere pentru toate imobilele incluse în Hotărârile de Guvern, se va realiza diferența de 75 hectare de perdele forestiere de protecție. Bugetul alocat pentru perdele, în 2019, este de 33,2 milioane lei. România are nevoie de 20 de mii de hectare de perdele de protecţie: peste 16.000 de hectare pentru protejarea câmpurilor şi 3.500 de hectare pentru protejarea drumurilor. Potrivit specialiştilor silvicultori, costurile medii pentru înfiinţarea unui hectar de pădure sunt relativ reduse, de 5 - 6.000 de lei, dar la care se adaugă fondurile necesare pentru îngrijirea plantaţiilor până ajung la starea de maturitate, în 4 ani.